На знімку: Олександр Сосницький разом з дружиною та сином.

Цьогоріч річницю Незалежності України сім’я Олександра Сосницького (як, до речі, і кілька його колег) зустрічатиме у своїй новій квартирі. МВС України втілило у життя систему пільгового фінансового лізингу для придбання власного житла рятувальниками та поліцейськими, й Олександр нею скористувався.

Базова ідея програми передбачає, що частину витрат на придбання житла покриває держава, у програмі може взяти участь кожен рятувальник. Начальник управління ресурсного забезпечення ГУ ДСНС України у Луганській області Олександр Сосницький повністю підпадає під ці вимоги.

До 2014 року він жив і працював у Горлівці сусідньої Донецької області, але вимушений був покинути рідне місто, коли його захопили проросійські бойовики. Якийсь час працював у Краматорську, а потім переїхав до Сєвєродонецька — тут йому запропонували посаду. Життя переселенця, як правило, обтяжене житловими проблемами, через що сім’ї подекуди вимушені жити нарізно. Так сталося й у Олександра. Майже рік йому довелося мешкати у Сєвєродонецьку у гуртожитку, а син з дружиною тимчасово залишались у орендованій квартирі в Краматорську. Платити за два місця проживання для сімейного бюджету було досить накладно, але Олександр сподівався, що це ненадовго, бо шукав різні варіанти вирішення квартирного питання. І таки знайшов.

Узявши участь у програмі МВС з отримання квартири на умовах пільгового фінансового лізингу, Олександр жодного разу не пожалкував. Це вигідно: 20% кредиту держава бере на себе, враховуючи стаж роботи особи, і ще 5% — за наявність неповнолітньої дитини. Тобто Олександр має виплатити за квартиру лише 75% від її вартості. В місяць це становитиме 2 тис 300 грн. Причому сума виплатів не прив’язана до курсу валют, отже, змінюватися не буде.

Днями Державна іпотечна установа передала Олександру ключі від трикімнатної квартири, і він нарешті об’єднався зі своєю сім’єю.

У його колеги Артема сім’ї ще немає. Хто знає, якби не події 2014 року, якійсь дівчині він би вже надів обручку на палець. Але життя склалося так, що всій їхній родині довелося покинути домівку у Слов’яносербському районі і поїхати далі від війни. Поїхали всі: батько з матір’ю, рідний брат, сестра з племінником... Так ушістьох і жили в Сєвєродонецьку у орендованому помешканні.

Артем розповідає про жахіття, які довелося пережити влітку 2014-го:

— Коли бойовики стріляли «градами», горіло все — школа, клуб... Надзвичайна служба на той час була паралізована, тож виїжджати на пожежі було нікому. Нас було всього кілька рятувальників, які продовжували виконувати свої обов’язки, причому не лише ліквідовували пожежі, а й відвозили до лікарні, зокрема, у Щастя поранених військових та мирних жителів. Цей період свого життя я ніколи не забуду.

Пожежником-рятувальником Артем працює з 19 років, отже, у свої 35 має майже 15 років стажу в системі ДСНС. Це дає йому право мати 30% знижку на отримання квартири на умовах пільгового фінансового лізингу. Виплата за однокімнатну квартиру, яку він взяв у кредит, становитиме 1 900 грн на місяць, і це, за його оцінкою, дуже вигідно. Нині Артем живе окремо від батьків, у своїй квартирі, тож тепер є сенс шукати наречену.

За даними Головного управління ДСНС України у Луганській області, Державною іпотечною установою на придбання 13 квартир для луганських рятувальників витрачено майже сім мільйонів. Серед тих, хто отримав власне житло, — чотири тимчасово переміщених особи та 11 рятувальників зі статусом учасника бойових дій.

Луганська область.

Фото надане Олександром СОСНИЦЬКИМ.