Саму ж процедуру розмитнення обіцяють удосконалити, йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Такого консенсусу вдалося досягти під час наради за участі заступника керівника Офісу Президента Руслана Рябошапки, заступника міністра інфраструктури Юрія Лавренюка, голови Державної митної служби Максима Нефьодова та новообраного депутата Владислава Криклія з представниками автомобілістів. Власники таких транспортних засобів висловили занепокоєння у зв’язку зі штрафними санкціями за перевищення терміну перебування на території України нерозмитнених автомобілів (до 170 тисяч гривень або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду), які набувають чинності 22 серпня 2019 року.

«Понад місяць тому Президент звертався до парламенту з ініціативою відстрочити непропорційно жорсткі санкції за порушення термінів розмитнення ввезених із-за кордону автомобілів і пропонував розглянути це питання на позачерговому засіданні. Проте Верховна Рада восьмого скликання тоді відмовила Президенту. Нині цей законопроект є пріоритетним, і він буде знову внесений для розгляду на першому ж засіданні парламенту нового скликання. Верховна Рада має підтримати законопроект, і штрафні санкції будуть відтерміновані», — пояснив ситуацію Руслан Рябошапка.

За його словами, застосування штрафних санкцій планують відкласти на три місяці. За цей час буде напрацьовано законодавчі ініціативи для врегулювання проблем, які виникають при розмитненні автомобілів, і встановлення пропорційних штрафних санкцій у разі порушення законодавства.

«Чинне законодавство є недосконалим. У багатьох випадках його неможливо реалізувати. Сьогодні на нараді було досягнуто домовленість про створення робочої групи на базі парламенту, яка напрацює необхідні зміни з урахуванням пропозицій, що надійдуть від представників автомобілістів», — підсумував заступник керівника Офісу Президента.

Учасники наради мають намір конструктивно працювати над встановленням прозорих і дієвих правил та санкцій за їхнє порушення з урахуванням дотримання належних екологічних стандартів.

За різними оцінками, на сьогодні в Україні налічується майже 800 тисяч нерозмитнених автомобілів.