Минув другий день протистояння на вулиці Грушевського. У ніч з понеділка на вівторок знову лунали постріли, вибухи шумових гранат, застосовувався сльозогінний газ. На початку третьої години ранку «Беркут» здійснив наступ та просунувся на кілька метрів. Силовики розібрали частину барикад, катапульту, встановлену мітингувальниками, але згодом протестувальники їх все ж відтіснили. А вже зранку священики, які стали між кордоном «Беркуту» та мітингувальниками, провели молебень за мирне врегулювання ситуації. Відтоді активні силові дії були припинені. Натомість з боку мітингувальників лунали звуки, схожі на барабанний бій, а з боку силовиків — попередження про відповідальність за неправомірні дії. Та навіть ці попередження з часом ущухли — люди змогли впритул підійти до «беркутівців» та мирно з ними поспілкуватися.

Неспокійною видалася ніч і в інших районах столиці. Активісти Євромайдану та автомайдану влаштували нічний рейд, під час якого затримали та відвели до Будинку профспілок на Майдані Незалежності близько 50 так званих «тітушок», повідомив «5 канал». На пошуки молодиків активісти вирушили після того, як у соцмережах почали повідомляти про масові збори молодиків. Самі ж затримані на камеру зізналися, що їм обіцяли заплатити від 200 до 300 гривень. У декого з них виявили пристрої, схожі на саморобну вибухівку.

За словами глави партії «УДАР» Віталія Кличка, який протягом ночі також затримав і роззброїв двох «спортсменів», їхнім завданням було трощити вітрини, палити машини, грабувати і провокувати бійки, щоб влада мала офіційну причину запровадити надзвичайний стан. Політик закликав киян бути пильними, не піддаватися на провокації хуліганів на вулицях і створювати дружини, які контролюватимуть правопорядок у столиці. Власне, згодом затриманих відпустили, їх вивели за межі Майдану. Так звана хода ганьби супроводжувалася їхніми млявими вибаченнями. Тим часом на Майдані Незалежності ситуація була спокійною. Але пильність там не втрачали і про всяк випадок посилили охорону.

Так само вночі стався ще один прикрий випадок. Невідомі чоловіки у цивільному заламали руки та вивезли у невідомому напрямку активіста Євромайдану Ігоря Луценка та пораненого Юрія Вербицького, якого активіст привіз до Олександрівської лікарні. За словами свідків події, до приміщення лікарні увірвались люди в цивільному, в чорних шапочках та чорних пальтах. Активістів схопили і повезли у невідомому напрямку. Де вони перебувають нині, невідомо. В міліції повідомили, що про зникнення активістів знають, проводять усі необхідні розшукові заходи, але результатів поки що немає.

Водночас в «Батьківщині» переконані, що у такий спосіб намагаються залякати євромайданівців. І попередили: «Якщо до 15.00 вівторка 21 січня Ігор Луценко не знайдеться — Майдан прийде до Генеральної прокуратури та до Міністерства внутрішніх справ і вимагатиме від їх керівників звільнення свого побратима та інших політичних заручників», — йдеться в заяві партії ВО «Батьківщина».

Однак більшість мітингувальників та громадян переконані: ситуацію ще можна повернути у мирне русло. На цьому, до речі, під час учорашньої прес-конференції наголосив глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет. За його словами, під час застосування сили ті, хто це робить — і з одного, і з другого боку — мають усвідомлювати свою відповідальність, а також наслідки своїх дій. А ще потрібно подумати про те, кому вигідне таке протистояння. На переконання глави УПЦ Київського патріархату, в цьому зацікавлені ті, хто не хоче бачити Україну незалежною державою. Тому вважає: конфлікт потрібно вирішувати мирним шляхом, шляхом діалогу та компромісу. «Ми, українці, маємо берегти свою державність і не допустити до розділення України, а для того, щоб не допустити — протиріччя, які виникли, треба вирішувати мирним шляхом», — наголосив Філарет.

Залишається сподіватися, що мудрі слова священнослужителя почують по обидва боки барикад.

Київ. Вулиця Грушевського.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.