Учора відбулася організаційна зустріч новообраних народних депутатів України дев’ятого скликання з керівництвом апарату Верховної Ради України та керівниками головних структурних підрозділів апарату. Парламентарії мали можливість ознайомитися з особливостями роботи системи «Рада».

«Зібрання присвятили тому, щоб люди зрозуміли, як технічно втілювати ті права, які надані їм Регламентом України: як проголосувати «за», як — «проти», як утриматися, як записатися на слово, як знятися з реєстрації, як включити систему синхронізації перекладу», — поділився після зустрічі представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

На момент здачі номера ще планувала засідати Підготовча депутатська група з організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання, повідомив її керівник, голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, де формуватимуть порядок денний. Він не виключив, що вже в четвер можуть бути проголосовані кадрові питання. Сьогодні, в тому числі, можемо почути прізвище прем’єра. «Сподіваюся, що народні депутати виконають обіцянки, які вони давали для народу. А головне, щоб результати діяльності приносили задоволення», — додав Дмитро Разумков. До речі, «Слуга народу» має 465 ініціатив щодо внесення змін до Конституції, і нині визначають черговість їхнього внесення до Верховної Ради.

А позавчора під час засідання Підготовчої депутатської групи з організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання заслуховували попередні звіти про результати роботи двох підгруп депутатської групи. Зокрема, інформацію Першого заступника керівника апарату — керуючого справами Петра Боднара про готовність до роботи системи «Рада-3». Учасники засідання затвердили розподіл залів для роботи фракцій.

Новообрані депутати затвердили і процедуру підписання присяги народними обранцями під час Урочистого засідання Верховної Ради 29 серпня, передає Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Представник другої підгрупи також повідомив, що узгодження розподілу приміщень для роботи комітетів Верховної Ради дев’ятого скликання триває.

Підготовча депутатська група збільшила верхню межу кількості народних депутатів у комітеті до 34 осіб.

Новообрані депутати обговорили і затвердили напрацьовані першою підгрупою пропозиції щодо персонального розподілу керівних посад у 23 комітетах Верховної Ради дев’ятого скликання.

Головуючий озвучив пропозицію підгрупи Підготовчої депутатської групи винести на голосування Верховної Ради України питання щодо створення у парламенті нового скликання Тимчасової спеціальної комісії з питань ветеранів. Очолити зазначену спецкомісію буде запропоновано представниці політичної партії «Європейська солідарність» Яні Зінкевич.

Прийнято рішення запросити на Урочисте засідання усіх колишніх Голів Верховної Ради, які нині проживають на території України.

За результатами заслуховування попереднього звіту про роботу другої підгрупи Підготовчої депутатської групи, за депутатськими фракціями закріплено зали для проведення засідань.

Отож депутатська фракція політичної партії «Слуга народу» проводитиме свої засідання під час роботи парламенту нового скликання у конференц-залі за адресою: вул. Грушевського, 5; фракція політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» — у залі № 3; фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — у залі № 3 (перший поверх); політична партія «Європейська солідарність» — у залі № 12 (вул. Грушевського, 18/2); політична партія «Голос» — у залі № 11 (вул. Грушевського, 18/2).

Під час Урочистого засідання Верховної Ради України, яке відбудеться 29 серпня, найстарший за віком новообраний народний депутат України         Ю. Іоффе зачитає текст присяги: «Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників».

Після зачитування присяги парламентарії вийдуть із зали пленарних засідань до столів у кулуарах, де відбудеться процедура підписання тексту присяги.

Після завершення Урочистого засідання, о 13.00, розпочнеться перше пленарне засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут