Зокрема, за зберігання товарів на складах
Неприбуткові організації мають бути звільнені від сплати витрат за зберігання на митних складах при ввезенні на територію України товарів гуманітарної допомоги. Відповідна норма передбачена змінами «до Закону «Про гуманітарну допомогу» в частині звільнення товарів (робіт, послуг), визнаних гуманітарною допомогою, від витрат на зберігання товарів та транспортних засобів на митних складах» (реєстр. №3630), який нині перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.
На засіданні зазначалося, що цим законопроектом передбачається внесення змін до статей 6 та 8 Закону «Про гуманітарну допомогу». Ними, зокрема, пропонується визначити, що плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів або поза робочим часом, що встановлена Митним кодексом України, а також відшкодування витрат за зберігання товарів, транспортних засобів на митних складах, не справляється при ввезенні на митну територію України товарів гуманітарної допомоги. Водночас митне оформлення вантажів (товарів) без справляння плати за виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів або поза робочим часом, а також без відшкодування витрат за зберігання товарів, транспортних засобів на митних складах, здійснюється органами доходів і зборів за наявності рішення відповідних спеціально уповноважених державних органів із питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою.
Вирішення порушеної проблеми є вельми актуальним, вважають у профільному комітеті. Адже після передачі до Мінсоцполітики функцій Комісії з питань гуманітарної допомоги виникла ситуація, пов’язана із тривалою затримкою у визнанні вантажів гуманітарною допомогою. Це, в свою чергу, призвело до необхідності сплати неприбутковими організаціями (отримувачами гуманітарної допомоги) відповідних платежів за зберігання товарів, транспортних засобів, понад термін, встановлений Митним кодексом.
Так, нещодавно до комітету надійшло звернення голови Донецької обласної громадської організації «Асоціація родин загиблих шахтарів» Л. Полякової, яка повідомила, що внаслідок затримки (понад шість місяців), з вини центральних органів виконавчої влади, із визнанням гуманітарної допомоги вантажів, які надійшли для Донецької обласної організацій «Ліга соціальних працівників» для подальшої передачі малозабезпеченим  громадянам, в тому числі особам з інвалідністю, ця неприбуткова організація повинна сплатити майже 12 тисяч євро за зберігання вантажу на складі митниці.
Численні факти безпідставної затримки у визнанні вантажів гуманітарною допомогою підтвердили на засіданні комітету й представники інших благодійних організацій.
З огляду на актуальність і важливість вирішення порушеного питання, члени комітету підтримали законодавчу ініціативу щодо звільнення отримувачів гуманітарних вантажів, транспортних засобів від сплати витрат за зберігання цих вантажів на митних складах. Тож з урахуванням проведеного обговорення, комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити цей проект за основу.
Вл. інф.