Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Президент України Володимир Зеленський — у центрі.
 


Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.     
Більше фото тут 

Для цього є все: політична воля, більшість у парламенті й налаштований працювати уряд

Учора Президент України зустрівся з керівництвом Верховної Ради, Кабінету Міністрів та правоохоронних органів.

«Наша зустріч має декілька важливих цілей. По-перше, хочу, щоб всі зрозуміли: Президент, нова Верховна Рада, Кабінет Міністрів та правоохоронні органи є однодумцями. Ми чудово знаємо, що для того, щоб бути демократичною країною, потрібна система стримувань та противаг, але давайте чесно: 28 років вона працювала дуже гібридно. Фактично, це була система стримування апетитів і «хотєлок» різних політичних сил. Ми мали не пропорційний уряд, а банальний розподіл портфелів між партіями. Закони приймались не за принципом: що важливо для країни, а що від цього нам перепаде. Завданням опозиції була не конструктивна критика, а шантаж задля отримання свого шматка політичного чи будь-якого фінансового пирога. Це все призвело до того, що реформи або провалювались, або запускались як вітрина — гучно, пафосно, у Фейсбуці. А далі все спускалось на гальмах.

Врешті-решт, всі гілки влади були як лебідь, рак і щука, від чого наша країна, у кращому випадку, стояла просто на місці. З сьогоднішнього дня все іде у минуле. Нині у нас є унікальна ситуація, шанс провести всі необхідні реформи. Я дуже цього хочу. У нас для цього є все: політична воля Президента, більшість у Верховній Раді і дуже налаштований працювати уряд і Прем’єр-міністр. У нас немає тільки одного — часу», — на цьому наголосив Президент Володимир Зеленський на початку наради.

Маємо показати результативність роботи

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також зауважив, що Президент, парламент та уряд — єдина команда, яка дійсно буде реалізовувати всі ті обіцянки, які Президент та партія зробили під час виборчих кампаній.

«Ви вже побачили, що це не лише слова, ми можемо і вміємо працювати злагоджено. Навіть перший день у Верховній Раді це довів. Ми вміємо працювати довго, наполегливо і вміємо обстоювати ті принципи, з якими ми йшли в парламент. Ми плануємо стати центром, який допомагатиме і забезпечуватиме роботу Кабінету Міністрів та інших державних установ у плані забезпечення законами та іншими нормативними актами, які допоможуть імплементувати, реалізувати всі ті завдання, які сьогодні перед нами поставило суспільство. Бо саме суспільство є тим суб’єктом, яке вимагає від нас проведення швидких реформ. Реформ, які протягом багатьох років чекали від влади українські громадяни. Сьогодні такий шанс є», — наголосив Дмитро Разумков і додав: «Ми повинні його максимально швидко використати, показати результативність своєї роботи і довести, що ми можемо працювати як єдина команда: Президент, Верховна Рада та Кабінет Міністрів. Думаю, ми продемонструємо це вже найближчим часом».

Найголовніше завдання — економічне зростання

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук окреслив у своєму виступі основні завдання, поставлені перед урядом на наступні п’ять років.

«Найголовніше — це економічне зростання. Ми поставили собі за мету, щоб економіка України наступні п’ять років зросла мінімум на 40%. Це дуже амбітне, але реалістичне завдання. У нас є для цього серйозна команда, яка почала над цим працювати», — наголосив він і додав, що це приведе до появи майже мільйона нових робочих місць. «І це ще одне завдання, яке ми перед собою поставили», — сказав прем’єр.

Серед інших завдань     О. Гончарук назвав, зокрема, розвиток інфраструктури та зв’язку, подолання бідності, зокрема й зниження тарифів, істотне зменшення рівня шкідливих викидів.

Торкнувшись ініціативи «Держава в смартфоні»,    О. Гончарук зауважив, що в найближчі пару тижнів у кожному міністерстві буде сформовано сильну команду. «Неефективних державних менеджерів, або менеджерів, які були пов’язані з минулими політичними силами, групами впливу, які працювали на свої інтереси, а не державні — ми звільнимо дуже оперативно», — сказав він.

Серед важливих завдань на найближчі пару тижнів  О. Гончарук назвав підготовку до візиту МВФ, переговорів по транзиту газу й підготовку державного бюджету на наступний рік тощо.

Перелік «гарячих реформ», строки їх проведення та відповідальних осіб назвав Президент Володимир Зеленський. Зокрема, він наголосив на земельній реформі. Розробити та внести на розгляд парламенту законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення уряд має до першого жовтня цього року. Парламент же має ухвалити його до першого грудня 2019 року.

Ініціює глава держави й запуск масштабної приватизації. Зокрема, наголошує на необхідності прийняття закону про скасування переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (до 1 жовтня 2019 року). Водночас уряд має сформувати перелік стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації. Крім того, до Фонду держмайна планується передати не менш як 500 підприємств для малої приватизації через аукціонну систему «ProZorro» (до першого грудня 2019 року).

Також має бути розпочато підготовку великих державних компаній до приватизації. Перший конкурс планується провести не пізніше першого квітня 2020 року.

Серед завдань, які постали перед парламентом, зокрема, ухвалення законопроектів: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків і фінансових послуг (закон передбачає розподіл функцій між Нацбанком, Нацкомісією з цінних паперів та Фондовим ринком), про концесії, про оренду державного та комунального майна у новій редакції, щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні та посилення захисту іноземних інвестицій.

Торкнувшись питання детінізації економіки, Президент наголосив на необхідності розробити і внести до Верховної Ради законопроекти про легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину.

Окремо Володимир Зеленський акцентував увагу на ухваленні закону про внутрішній водний транспорт. У цьому контексті уряду доручено провести пілотні конкурси з передачі у концесію морських портів «Ольвія» та «Херсон».

Крім того, Кабміну доручено підготувати план реструктуризації «Укрзалізниці». У тому числі з метою лібералізації ринку локомотивної тяги та підвищення прозорості та ефективності діяльності «Укрзалізниці». Забезпечити підготовку до проходження опалювального сезону, у т. ч. чіткого графіка накопичення достатньої кількості енергетичних ресурсів (газу та вугілля) та готовності регіонів до зимового періоду.

Водночас В. Зеленський наголошував на протидії рейдерству, гарантуванні захисту прав власності, протидії контрабанді, корупції під час митного оформлення товарів. Зокрема, до першого січня 2020 року планується запустити систему «Єдине вікно на митниці».

Тотальне перезавантаження судової гілки влади

Торкнувшись реформи правоохоронних органів, судів та подолання корупції, Президент зауважив, що хотів би почути від керівників НАБУ та САП результати спільної роботи щодо розслідування справ топ-корупціонерів.

Крім того, на думку Президента, велика частка економічних невдач у державі, у т. ч. й на совісті недоброчесних суддів. «Через недолугу судову реформу ми не отримали перезавантаження судової влади і її оновлення. Лише рішучими заходами можна змусити виконувати закон», — сказав він. Такими заходами Президент вбачає щотижневе позбавлення суддівських мантій негідних високого звання суддів. Причому очищення повинно стосуватися всіх, передусім суддів вищих інстанцій. А суди перших інстанцій повинні бути наповнені новими суддями — понад дві тисячі вакансій мають бути зайняті ще до нового року.

«Але це має зробити нова Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка буде перезапущена найближчим часом, відповідно до поданого мною законопроекту у Верховну Раду», — наголосив Президент.

Крім того, він пропонує провести повне кадрове перезавантаження найбільш корупційних для бізнесу і громадян органів державної влади — Дежгеокадастр, Держгеонадра, Державна архітектурно-будівельна інспекція, Держекоінспекція, Укртрансбезпека і Укравтодор. До першого січня 2020 року.

Пріоритетом в обороні  В. Зеленський вважає потужну боєздатну армію, тож міністр оборони має запропонувати законодавчі зміни, необхідні для побудови міцного війська. «У тому числі й розробити і затвердити план оборони, комплекс заходів щодо забезпечення безпеки країни від агресії», — сказав глава держави.

На часі також завершення процесу децентралізації, у тому числі через внесення змін до Конституції. «Необхідно визначити остаточні правила формування державного адміністративно-територіального устрою, закріпити межі кожної адмінтеродиниці, завершити об’єднання тергромад, сформувати місцеві органи виконавчої влади, які серед іншого контролюватимуть законність рішень новоутворених органів місцевого самоврядування, провести місцеві вибори на новій адміністративно-територіальній основі», — наголосив Президент.

Наостанок Володимир Зеленський наголосив на необхідності реформування Служби безпеки України. У цьому контексті, зауважив він, необхідно прийняти концепцію реформування СБУ, виклавши цілісне бачення української спецслужби по всіх напрямках та перспективи розвитку та внести зміни до закону про Службу безпеки України.

«Ми всі повинні працювати в єдиному колі. Суспільство довірило мені бути Президентом, потім повірило партії «Слуга народу». Думаю, завдяки Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, голові фракції Давиду Арахамії ми зможемо працювати разом і обов’язково переможемо», — підсумував Президент.