«Демидівська об’єднана громада змінюється на очах. Це невелика ОТГ із невеликим бюджетом, але з децентралізацією тут розпочалися перетворення, які відчули та побачили місцеві жителі», — розповіла керівник Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук після того, як разом з іншими фахівцями із децентралізації побувала у Демидівській громаді.

Стосовно фінансової спроможності, то ОТГ перебуває в середині рейтингу громад Рівненщини. За словами голови Демидівської громади Віктора Іщука (на знімку), на території ОТГ працюють агрофірми. Місцевий бюджет переважно наповнюється за рахунок плати за землю та податків із дрібних підприємств. Проте громада активно працює над тим, щоб залучити для розвитку інвестиції із різних джерел.

«Фінансову підтримку громада отримує від держави, а куди спрямувати кошти, вирішують уже на місці. Лише цього року ОТГ отримала понад три мільйони гривень інфраструктурної субвенції. Гроші спрямовують на встановлення спортивних майданчиків, освітлення вулиць, благоустрій територій, доріг, частина коштів пішла на ремонт у соціальних закладах. І не лише в центрі громади, а й у сусідніх селах», — розповідає голова ОТГ Віктор Іщук.

Демидівська громада активна в різних обласних ініціативах. В обласному конкурсі проектів територіальних громад вона вже не вперше виграє гранти, і, зокрема, завдяки цьому на подвір’ї місцевого опорного освітнього закладу з’явився майданчик із вуличними тренажерами.

«Цього ж року в місцевому ліцеї облаштують міні-пекарню. Тут випікатимуть хлібобулочну продукцію для потреб садочка та школи. І не тільки. Втілення цієї ініціативи має ще одну мету — розвиток у підлітків навичок підприємництва. Це допоможе їм у майбутньому стати успішними людьми», — пояснює керівник економічного управління Сергій Щербатюк.

І це не єдиний проект, що спрямований на молодь. Торік реалізували ініціативу «Молодіжне таборування як спосіб підвищення екологічної свідомості». Співфінансування проекту відбулося знову ж таки за рахунок коштів обласного бюджету.

Велику увагу приділяють і туризму. Нещодавно ОТГ отримала грант на проект «Історичні екскурси в урочищі Шанків Яр» від Українського культурного фонду. Ініціатива спрямована на популяризацію унікальної археологічної пам’ятки Демидівської громади — багатошарового поселення в околицях села Хрінники. Проте найголовніше — такі проекти роблять територію більш привабливою для відвідувачів.

«Ми б хотіли, щоб не лише раз на рік до нас приїжджали гості та туристи, на відзначення чергової річниці Берестецької битви, — наголошує начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Наталія Іщук. — У нас розвивається зелений туризм. Тут запропонують екскурсії лісовими дорогами. Гарними є краєвиди річки Стир та урочищ, що мають свої легенди та історії. Тут є цар-дуб, біля якого, кажуть, відпочивав гетьман Богдан Хмельницький, коли йшов із військом на битву під Берестечком. І частують тут особливою стравою — варениками з гречаного борошна з бринзою. У планах — включити цю гастрономію до кулінарної спадщини області. Також на території є поселення сірої чаплі — єдине в Україні. А влітку час можна провести на березі Хрінницького водосховища.

Фото надано прес-службою Рівненської ОДА.