Ахтем Чийгоз, Володимир Балух.
 


Соломія Бобровська, Роман Грищук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Верховна Рада підтримала подання Президента і дала згоду на дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії. За відповідне рішення проголосував 341 народний депутат.

Представник Президента у Верховній Раді, Перший заступник глави парламенту Руслан Стефанчук нагадав, що глава держави Володимир Зеленський вніс вмотивоване подання про звільнення всього складу ЦВК 11 вересня.

«Попри частково позитивні оцінки міжнародних інституцій стосовно діяльності нинішнього складу ЦВК, її функціонування супроводжувалось низкою неоднозначних рішень та дій. Так, протягом позачергових парламентських виборів ЦВК неодноразово проявляла політичну упередженість у вирішенні окремих питань. Наслідком цього стали численні судові позови, у яких рішення, дії чи бездіяльність ЦВК були визнані судом протиправними. Зокрема, судами визнано протиправними та скасовано рішення десятків постанов ЦВК. Свої рішення суд вмотивовував тим, що ЦВК не вжила всіх можливих заходів задля реалізації виборчих прав громадян... Крім того, ЦВК без достатніх правових підстав було прийнято безпрецедентне рішення про скасування реєстрації кандидата в народні депутати, яке в подальшому було скасовано судом. Упередженість ЦВК у цьому питанні підтверджується тим, що при розгляді аналогічних питань комісія застосовувала зовсім інший підхід. Також мали місце випадки невиконання ЦВК судового рішення, яке набрало законної сили і підлягало обов’язковому виконанню», -зазначив він та повідомив, що згідно з ч.1 ст.31-1 Закону «Про Центральну виборчу комісію», повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені Верховною Радою за вмотивованим поданням Президента. «З огляду на це глава держави вніс відповідне подання. Прошу його підтримати», — сказав  Р. Стефанчук (на знімку).

Подання Президента підтримав і профільний Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час обговорення співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов зазначив, що ЦВК має бути професійною і рівновіддаленою від усіх політичних сил. «У Центральній виборчій комісії, яку ви хочете звільнити, є представники всіх політичних сил — і коаліції, і опозиції. Саме тому вона обирається на сім років, щоб не була кишеньковою», -обґрунтував він свою позицію.

«Наша політична сила ще 6 серпня виступила із заявою про відставку всього складу ЦВК», — розпочав свій виступ Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа — За життя»). Тоді у політсилі заявили, що Центрвиборчком під час дочасних парламентських виборів став інструментом легалізації фальсифікацій, зокрема у 50-му окрузі. Та й склад ЦВК, переконані у цій фракції, сформовано п’ятим Президентом України без урахування думки парламентської опозиції та без залучення її представників. «Ми вимагаємо, щоб наступна Центральна виборча комісія була сформована за принципом справедливості, незалежно від того, як хто проголосує», — сказав Н. Шуфрич та назвав розпуск ЦВК «актом справедливості».

Сергій Рахманін («Голос») зазначив, що було б доречним запросити голову ЦВК до зали. «У нас всі президенти кажуть, що їх не цікавить влада, але підходять і починають концентрувати владу. Всі президенти кажуть, що їх цікавлять правила, а не люди, але змінюють не правила, а людей», — наголосив він.

Альона Шкрум («Батьківщина») висловила думку, що «довіри до цього складу ЦВК у суспільства немає». Однак на це питання, переконана вона, потрібно дивитися значно ширше і перезавантажувати не лише таблички на дверях, а й говорити про реформу самих інституцій. У цьому контексті А. Шкрум наголосила на необхідності ухвалення нового закону про ЦВК.

Верховна Рада розглянула та підтримала в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» (№ 1010), який Президент визначив як невідкладний.

Представник Президента в Конституційному Суді Федір Веніславський зауважив, що цей проект має на меті продовження системних дій щодо протидії корупції. «Мета документа — приведення Закону «Про запобігання корупції» у відповідність до Конвенції ООН проти корупції, а саме забезпечення надійного правого захисту викривачів корупції», — сказав він.

За словами Ф. Веніславського, для того, щоб особи, які бажають займатися такою діяльністю, мали належний правовий захист, пропонується внести зміни до низки законів, зокрема, пропонується передбачити можливість матеріальної винагороди для таких осіб.

«В усьому світі інформація від викривачів є одним із трьох найефективніших способів викриття корупційних злочинів та доведення цих злочинів у суді», — зауважила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська. За її словами, у 2018 році НАЗК отримало понад дві тисячі повідомлень про можливу корупцію. «Знаєте, що з ними зробили? Нічого! Їх майже не перевіряли. У 90 відсотків органів влади практично відсутні канали для повідомлення про корупцію», — зазначила вона, додавши, що нині лише один викривач із десяти в разі порушення його трудових прав може захистити їх у суді.

«Саме тому законопроект пропонує запровадити ефективний механізм повідомлення про корупцію і перевірки інформації від викривачів, запровадити ефективні гарантії трудових прав викривачів і заохочення викривачів, якщо їхня інформація дозволить отримати обвинувальні вироки в корупційних справах», — сказала А. Красносільська.

Народні депутати також розглянули два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та прозорості діяльності Верховної Ради України»         (№№ 1036, 1036-1) та підтримали альтернативний за № 1036-1. Цим документом передбачається, що на одному пленарному тижні від одного парламентарія може бути внесено не більш як два депутатські запити. Тексти депутатських запитів до Президента України чи відповідних органів або посадових осіб та відповіді на депутатські запити мають розміщуватися на сайті Верховної Ради протягом п’яти робочих днів після їхнього направлення чи одержання відповіді.

Розглянувши два альтернативні проекти «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо планування та системності законотворчої діяльності Верховної Ради України», народні депутати у першому читанні підтримали проект за № 1042-

1. Цим законопроектом, зокрема, запроваджується планування законопроектних робіт за поданням Голови Верховної Ради з урахуванням пропозицій комітетів Верховної Ради. 

Народні депутати 299 голосами підтримали пропозицію про внесення змін до календарного плану, за якими у вівторок, 17 вересня, замість пленарного режиму парламентарії працюватимуть у комітетах.

Під час засідання співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко повідомила, що в гостьовій ложі парламенту присутній нещодавно звільнений з російського полону Володимир Балух. Народні депутати оплесками привітали його.

Головуючий повідомив про входження народного депутата Антона Яценка до групи «За майбутнє».

Із днем народження цього дня вітали Костянтина Бондарєва («Батьківщина») та Василя Німченка («Опозиційна платформа — За життя»).