У районі бойових дій на Донбасі так зване перемир’я не працює. Так, за даними штабу ООС, за минулу добу (на 23.09) збройні формування РФ та її найманці 15 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм. А також із гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

За інформацією ГУР МОУ, противник активізував підготовку до застосування підрозділів диверсантів, які прибули після тримісячної підготовки з ведення «партизанської війни» у навчальних центрах на території Ростовської області. Крім того, окупанти проводять випробування ефективності прихованих способів обстрілу підрозділів Об’єднаних сил, відпрацьованих на полігонах Південного військового округу ЗС РФ — «для дезорієнтації й приховування звуку пострілів вогонь снайперами відкривається під прикриттям стрільби мінометів і гранатометів».

Своєю чергою українська сторона Спільного центру з контролю й координації (СЦКК) фіксує невиконання найманцями РФ зобов’язань, покладених на них у рамках розведення сил у Станиці Луганській.

І на цьому тлі дій явно немиролюбно налаштованого противника на переговорному фронті Москва знову переводить стрілки на Київ, який нібито зриває виконання Мінських домовленостей. У цьому плані показовим був минулий тиждень, протягом якого Україні намагалися нав’язати і в форматі засідання ТКГ, і в інформаційному просторі так звану формулу Штайнмаєра — певний план мирного врегулювання ситуації на окупованих територіях ОРДЛО через проведення там виборів та їх легітимізацію на вигідних Росії умовах. Реалізація пропонованого сценарію в окремо взятих східних районах дозволила б Кремлю за лекалом провести подібним чином «самовизначення» інших регіонів України.

«За час російської агресії щодо України було придумано й розкручено безліч планів повернення ОРДЛО до складу України на умовах Москви, і найвідоміші з них — це формула Штайнмаєра і план Лайчека. Обоє нібито несуть мир, але насправді є документами про капітуляцію нашої країни, хоча б тому, що їх суть перекручена в кабінетах Кремля й у сучасному вигляді повністю влаштовує агресора.

Наша країна нині вступає в черговий дуже небезпечний період — генерування Кремлем фейкових планів, моделей чи формул буде безупинним і матиме єдину мету — примусити Київ до миру на своїх умовах чи створити умови для «третього майдану». А це відкриває нові можливості для гібридного сусіда — або анексувати ще частину нашої території, або реалізувати свою давню мрію про позбавлення України державності.

Чекаємо на «план Зеленського». При цьому зазначимо, що відсутність його чіткого тлумачення сьогодні грає на руку агресору», — про це пишуть аналітики «Інформаційного спротиву».