Завідувач відділу Національного музею історії України у Другій світовій війні Ірина Коцабюк, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков та генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук (зліва направо).

Серед експонатів — світлини найвідоміших українських військових фотожурналістів та артефакти з передової.

«Учора ми відзначали День захисника України. На жаль, це свято з гірким присмаком. Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять тих, хто віддав життя за збереження територіальної цілісності та незалежності нашої держави, — розповів Дмитро Разумков під час презентації проекту. — Ця експозиція набагато промовистіша, ніж слова. Схід є справді українським, хоч би кому що хотілося. Я впевнений, що в такі моменти, малими кроками, ми доносимо свою позицію і до наших зарубіжних партнерів, і нагадуємо собі, що насправді відбувається на сході».

На фотознімках, які тепер щодня зможуть бачити народні обранці, — і залишки Донецького аеропорту, і будні артилеристів, і порятунок поранених, і життя фермерів, бізнесменів діячів мистецтва — тих, хто взяв до рук зброю і обороняв державу. А серед артефактів експозиції — прапор із передової.

Варто зазначити, що автор багатьох знімків цієї виставки — фотожурналіст «Голосу України» Олександр Клименко, який постійно буває на сході. Також в експозиції представлено роботи Р. Боровика, А. Степанова, М. Дондюка, Р. Канюки, Є. Лукацького та П. Нетьосова.

Музейний проект «Український Схід» створено Національним музеєм історії України у Другій світовій війні за підтримки Українського культурного фонду. Як зазначають організатори, це розповідь про сучасну російсько-українську війну, про звитягу та жертовність патріотів, які на східних теренах нашої держави відстоюють її суверенітет у боротьбі з агресором, про населення, яке страждає, виживає, бореться, про проблеми, породжені бойовими діями й тимчасовою окупацією.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.