Напередодні початку опалювального сезону існують серйозні загрози для його стабільного проходження, що потребує невідкладного та ефективного реагування з боку Кабінету Міністрів України. Про це народний депутат Сергій Льовочкін («Опозиційна платформа — За життя») написав у своєму запиті до Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, повідомляє прес-служба партії.

Політик вимагає від уряду невідкладно вжити заходів, спрямованих на системне та комплексне вирішення зазначених питань, які б серед іншого передбачали: встановлення справедливої граничної ціни на газ для населення в розмірі не більш як 3800—4000 гривень за тисячу кубометрів та відповідне зниження тарифів на інші комунальні послуги, в тому числі за рахунок укладення прямого контракту на імпорт газу з Російською Федерацією.

Також він наполягає на скасуванні минулорічного рішення уряду про зміну правил отримання житлово-комунальних субсидій, унаслідок якого майже половина домогосподарств втратили право на їх одержання, та збільшенні фінансування відповідних видатків у проекті державного бюджету-2020 щонайменше на 10 мільярдів гривень, погашенні заборгованості місцевих бюджетів через існування різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги.

За інформацією Сергія Льовочкіна, наявні також вагомі ризики для стабільності забезпечення газом теплогенеруючих комунальних підприємств. Вони здебільшого пов’язані з очікуваним подорожчанням газу в осінньо-зимовий період та нерозв’язаною проблемою неплатежів між «Нафтогазом України» і підприємствами ТКЕ, що може призвести до припинення газопостачання та, як наслідок, опалення тисяч домівок у багатьох містах України.

«Розв’язанню принаймні частини зазначених гострих проблем могло б сприяти погашення державою заборгованості місцевих бюджетів, яка утворилася внаслідок існування різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги, що дало б змогу погасити борги за газ підприємств ТКЕ. Однак уряд під час розробки проекту державного бюджету на наступний рік не передбачив у ньому відповідної субвенції місцевим бюджетам», — ідеться в запиті.