Сібе Шаап, Вадим Галайчук.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Під час зустрічі відбулася презентація нової книги Сібе Шаапа «Популістська спокуса. Зворотний бік ілюзії ідентичності».

Сібе Шаап — доктор філософії, член сенату Нідерландів, очільник комітету з питань генетичної модифікації. В Україні вже видано сім його книжок. Остання — презентована сьогодні про популізм. У ній автор намагається вникнути в основу елементу цього руху, мотиви та амбіції його лідерів, причини лояльності прихильників. Фокусом аналізу стали сучасні популістські рухи на Заході, включаючи Росію. Щоправда, остання книжка видана російською, на чому акцентували увагу учасники зустрічі, наголосивши на необхідності перевидання її українською.

Перший заступник Голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Вадим Галайчук зауважив, що він знайомий з Сібе Шаапом багато років, і подякував філософу за становлення його як політика. «Я гордий тим, що можу називати вас другом. Багато з тих розмов, які я мав щастя мати з вами, дали змогу мені сформувати багато цікавих думок. Вони стали важливими у процесі становлення мене як політика. Дякую вам за це і за те, що продовжуєте перейматися Україною, приїжджаєте до нас і продовжуєте писати такі цікаві книжки», — сказав депутат.

Він поставив автору запитання: чи завершений, на його думку, на сьогодні процес демократизації, який був надією цивілізованого людства, і якщо так, то що має прийти на заміну цьому процесу. У відповідь Сібе Шаап зауважив, що він не є пророком, але репрезентативна демократія, на його думку, є найкращим способом її функціонування. Сам процес вибору чи вибору певних людей, на його думку, є виправданим, незважаючи на те, що не всі можуть бути експертами в якихось вузьких чи спеціалізованих питаннях. «Але обираючи таких людей, важливо тримати їх у ситуації підзвітності. Ця модель може жити, і я в неї вірю», — констатував Сібе Шаап.

Своїми думками щодо прочитаної книги із присутніми поділилася, зокрема, й Оксана Бруй, представниця Української бібліотечної асоціації. За її словами, популізм у сучасному світі є неминучим злом, і його найстрашнішим наслідком є зруйновані цінності. На жаль, додала вона, розвиненість державних інститутів не є гарантією і захистом від того, щоб до влади не приходили популісти. Адже, виголошуючи красиві пусті гасла, вони змішують часткову правду і відверту брехню так, що цей клубок неможливо розплутати, і майбутнє залишається в тумані. Тож констатувала: боротися з популізмом треба — розвивати в собі критичне і системне мислення й емоційний інтелект.