Мова про кривавий вівторок Євромайдану. У цьому заслуга активістів з Jus Talionis Reconstruction Lab. Їм вдалося синхронізувати відео з десятків камер спостереження в центрі Києва.

Утім, назвати успішним розслідування злочинів проти активістів Євромайдану досить складно. Крім того, 20 листопада 2019 року, згідно з ухваленими змінами до законодавства, органи прокуратури втратили право проводити досудове розслідування у кримінальних провадженнях. Це означає, що і справи про розстріли учасників Революції Гідності перейшли до Державного бюро розслідувань. Адвокати родин Небесної Сотні застерігають: через організаційні проблеми і політичні причини слідство може бути зупинено.

Днями директор ДБР Роман Труба повідомив ЗМІ, що у відомстві створено підрозділ з розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів у 2013—2014 роках. «Ми відібрали кращих, професійних слідчих, які ефективно працюватимуть над справами Майдану далі. Тільки-но ГПУ завершить усі процесуальні дії та передасть нам матеріали кримінальних проваджень, слідчі розпочнуть роботу. ГПУ має три місяці для того, щоб нам їх передати. Наразі в прокуратурі триває інвентаризація матеріалів, щойно колеги її завершать, ми готові розслідувати справи Майдану», — сказав він.

То чому слідство у справах Майдану може бути зупинено? Про це розповіла на своїй сторінці у Фейсбуці адвокат родин Небесної Сотні Євгенія Закревська. За її словами, частину слідчих прокуратури, які наразі займаються розслідуваннями, мали б перевести до ДБР. Мовляв, спеціальний закон, який дав би змогу це зробити, Верховна Рада мала проголосувати 15 листопада.

«Утім, народні депутати нібито не встигли проголосувати потрібну поправку до законопроекту 2116. Повноваження слідчих прокуратури припиняються 20 листопада. А після цієї дати розслідування фактично зупиняться. Чергове засідання Ради, на якій можна спробувати внести зміни до законодавства, буде аж 3 грудня», — написала вона.

Підтвердив днями ЗМІ цю інформацію й заступник глави департаменту Генеральної прокуратури України у справах Майдану Олексій Донський.

«Оскільки злочинів у нас понад чотири тисячі, то логічно, що має бути один підрозділ, який би ними займався. Однак Верховна Рада не ухвалила змін до законодавства, які б дали можливість слідчим прокуратури, які розслідують майданівські справи, в стислі терміни перевестися до ДБР. Сьогодні Держбюро розслідувань заявило, що такий підрозділ створено. А укомплектували його іншими людьми, нам не відомими. Тому наразі незрозуміло, як у цих провадженнях забезпечать безперервність слідства.

Адже, враховуючи обсяг матеріалів справ, новим слідчим потрібен час, щоб бодай зрозуміти, про що в тих розслідуваннях ідеться», — зазначив він.