Анатолій Федорук, Бучанський міський голова, Андрій Клочко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олександр Мартиненко, заступник Керівника апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Проводили дводенний практикум апарат Верховної Ради України і Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Привітавши представників самоврядних органів від імені комітету, його голова Андрій Клочко зауважив, що очолюваний ним комітет за обсягом повноважень є одним із провідних. Загалом до предметів його відання віднесено 19 напрямів діяльності, серед яких — житлова політика та житлове господарство.

Окремо А. Клочко зупинився на Законі України «Про Фонд енергоефективності». «Нещодавно, — нагадав він, — відбувся запуск пілотної програми Фонду енергоефективності, яка передбачає надання грантів на впровадження заходів з енергоефективності, реалізація яких дасть змогу істотно зменшити споживання енергетичних ресурсів та знизити витрати споживачів на житлово-комунальні послуги». За словами народного депутата, Фонд уже презентував перші результати своєї діяльності. «У нас є обмежений оптимізм, що програма «Енергодім» спрацює», — наголосив він.

Водночас, звертаючись до учасників практикуму як до колег-практиків, які у своїй щоденній діяльності стикаються з практичними аспектами законодавчого регулювання у сфері житлово-комунального господарства, А. Клочко закликав їх ділитися інформацією, як працює той чи інший ухвалений закон і як його можна покращити. «Це та інформація, якої дуже бракує у діяльності нашого комітету», — сказав Андрій. Клочко.

«Результатом нашої взаємодії має бути консенсус із різних питань порядку денного. Особливо тих питань, які дуже сильно болять громадянам України, —  вартості та якості житлово-комунальних послуг. Ми, як комітет, зацікавлені в максимальній прозорості розгляду законопроектів, врахуванні думок експертів і громадськості», — наголосив політик.

Заступник керівника апарату Верховної Ради України Олександр Мартиненко також запевнив присутніх, що всі пропозиції, народжені внаслідок конструктивних дискусій, будуть почуті і врегульовані на законодавчому рівні або в урядових актах. У нас є такий досвід, зауважив він.

Варто нагадати, що ця програма реалізується спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», що впроваджується за підтримки USAID. Представник АМУ Бучанський міський голова Анатолій Федорук зауважив, що протягом попередньої каденції парламенту було проведено 28 практикумів, участь в яких узяли 760 посадових осіб органів місцевого самоврядування.

«АМУ поставила перед собою завдання — напрацювати спільно з профільним комітетом, Верховною Радою, урядом, профільним міністерством майже 200 законопроектів. Це амбітна мета, але вона нам до снаги», — сказав очільник Бучанської громади.

Він висловив вдячність голові комітету за продовження співпраці з АМУ, до якої нині входить 833 територіальні громади і 393 ОТГ.

Загалом програма практикуму передбачає не лише ознайомлення з правилами нормотворчості, а й проведення круглого столу з питань житлово-комунального господарства, відвідини Міністерства розвитку громад та територій, Асоціації міст України. А також ознайомчу екскурсію сесійним будинком Верховної Ради.