Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти Закон України «Про державне визнання і підтримку Пласту — національної скаутської організації України» (нова редакція) з пропозиціями Президента України (доопрацьований), (реєстр. № 0976).

Після направлення закону на доопрацювання в комітеті була створена робоча група, до складу якої увійшли представники пластових та скаутських громадських організацій, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури, молоді та спорту. У ході доопрацювання була змінена назва закону на більш об’єднуючу «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху», вилучені норми, що суперечать законодавству та порушують принцип рівності громадських організацій.

Відтепер закон стосується як пластових, так і скаутських громадських об’єднань. Питання визнання історичного внеску Пласту відображено у преамбулі. У статті 1 додані визначення скаутського руху, пластового та скаутського методу, освітньої (навчальної) програми, громадських об’єднань.

Закон передбачає розробку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних та місцевих програм стосовно дітей та молоді з урахуванням пропозицій пластових та скаутських ГО, а також можливість їх залучення до реалізації державних та місцевих програм.

Також органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають надавати матеріальну, фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку діяльності пластових та скаутських ГО. При затвердженні державного та місцевих бюджетів можуть передбачатися видатки на програми й проекти, спрямовані на досягнення пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми у межах повноважень, визначених законом.

А центральні органи виконавчої влади відповідно до закону сприятимуть розвитку пластового та скаутського руху за межами України, створенню і функціонуванню там інфраструктури, в якій освіта та виховання здійснюватимуться українською мовою.

Вл. інф.