Артем Дмитрук, народний депутат України, Ніколь Князева, рекордсменка, юна спортсменка, Вероніка Мудра, засновниця «Білої Стрічки» в США, Леся Василенко, народна депутатка України, Євгеній Лосовський, амбасадор «Білої Стрічки», юрист.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

25 листопада у світі відзначають «День Білої Стрічки», який відкриває міжнародну акцію «16 днів активізму проти насильства щодо жінок і дівчат». З цієї нагоди «Біла Стрічка Україна» проводить низку інформаційно-просвітницьких заходів, які відбуватимуться по всій країні. Не стоятиме осторонь і парламент. Зокрема, третього грудня у Верховній Раді відбудеться міжнародний «День Білої Стрічки».

Амбасадор міжнародного руху «Біла Стрічка», найбільшої в світі ініціативи чоловіків з протидії насильству та дискримінації щодо жінок, народний депутат Артем Дмитрук під час прес-конференції наголосив: «Лише слабкі духом піднімають руку на жінок. Сильний чоловік — це не той, хто може вдарити жінку чи дитину, а той, хто створює добробут для своєї родини, зрештою, робить так, щоб вона почувалася впевнено та захищено. Разом ми маємо робити все, щоб викорінити проблему домашнього насилля в нашій державі».

На думку народного депутата, представниці МФО «Рівні можливості» у Верховній Раді Лесі Василенко, в українському суспільстві є дуже високий запит на рівність між чоловіками та жінками. «70 відсотків населення розуміють: для того, щоб суспільство розвивалося, має бути повага та рівність між жінками та чоловіками. Нині Україна справді перебуває в переломному моменті, і наш успіх залежить від усіх нас. Від здатності чоловіків та жінок об’єднуватися», — наголосила вона.

За словами депутатки, за останні роки жінки взяли на себе дуже багато відповідальності і зобов’язань. Вони йдуть на найвищі державні посади. Зо-крема, в українському парламенті, порівняно з попереднім скликанням, кількість жінок збільшилась удвічі, нині їх 87. Не стояли осторонь представниці слабкої статі і під час війни — йшли добровольцями на фронт. «Нині 17 відсотків, а це понад 50 тисяч військових, — жінки. Це все свідчення того, що жінки й чоловіки на рівних розбудовують нашу державу.

Лише дотримуючись принципів рівності, взаємоповаги та спільно стоячи разом за єдині цінності, за єдину країну, ми зможемо розбудувати нашу країну та зростати особисто», — додала вона. До слова, Леся Василенко — одна з перших народних депутатів, хто підтримав рух «Біла Стрічка Україна».

Під час прес-конференції було презентовано відео «Білої Стрічки Україна» режисерки Аліни Діанової. У ньому відомі політики, спортсмени, юристи, банкіри, військові та діти висловлюють свою позицію стосовно того, що правду не можна затверджувати силоміць, та руйнують стереотипи щодо жінок. «Жодна медаль та перемога не зможуть подарувати тобі людяність», — ідеться в ролику та наголошується, що правильна модель стосунків між чоловіком та жінкою закладається в сім’ї, від тата і мами.

Народний депутат Дар’я Володіна, зауваживши, що за даними ООН майже чотири мільйони українських жінок страждають щорічно від насилля в родинах і лише 15 відсотків звертаються по допомогу, закликала їх бути сильними, об’єднуватися і боротися за свої права. Вона подякувала всім чоловікам, які підтримали цю ініціативу, наголосивши, що це важливо для того, щоб інші представники сильної статі наслідували їхній приклад.

«А те, що в українському парламенті стає більше жінок, означає, що суспільство стоїть на шляху до рівності. Мені б хотілося, щоб ця ініціатива ставала більш розповсюдженою, щоб кожен хлопчик ще змалечку розумів важливість поваги і любові до жінки», — констатувала вона.