Проект «Модельний округ» спричинив інтерес передусім серед депутатів місцевих рад, студентів і старшокласників. Як відомо, у цьому проекті беруть участь народні депутати України.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут розповів, що завдання проекту «Модельний округ» полягає в тому, щоб вибудувати моделі комунікації, апробувати їх, а також розвинути традиційні комунікації й запропонувати інноваційні.

Народний депутат Павло Фролов (фракція «Слуга народу»), звертаючись до учасників зустрічі в Одесі, зазначив, що співробітництво із Програмою РАДА в рамках проекту «Модельний округ» повинно бути взаємовигідним, цікавим і пізнавальним.

Виборці в рамках заходів, що відбуваються з цієї програми, зможуть набагато легше доносити до законодавчої влади свої ініціативи, обговорювати їх із депутатами і, зрештою, доводити до рівня законопроектів.

Депутати Одеської міської ради Вадим Терещук, Володимир Корнієнко, Олег Звягін, представники об’єднаних територіальних громад, котрі брали участь в обговоренні рекомендації проекту «Модельний округ», розповіли про проблеми і шляхи їх розв’язання в питаннях взаємодії з народними депутатами та органами виконавчої влади.

Депутат Одеської міської ради Вадим Терещук справедливо назвав проект «Модельний округ» школою депутатського корпусу. Насамперед, на його думку, тому що відбувається вивчення ефективності використання інструментів для налагодження діалогу й співробітництва з виборцями: проведення міських зборів у форматі «таун-хол» і громадських слухань у модельних округах; публічні обговорення проектного законодавства; проведення виїзних засідань комітетів, комітетських слухань, зокрема з бюджету, інфраструктури, комунальних послуг, і публічні звіти депутатів перед виборцями.

У проекті «Модельний округ» узяли участь старшокласники і студенти одеських вузів.

У рамках роботи проекту «РАДА» Одесу відвідала німецький політик, екс-депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс. Вона є членом Партії зелених і вже багато років цікавиться темою енергетичної політики.

Європарламентарій також провела майстер-клас на тему «Культура сучасного парламентаризму» для студентів факультету психології, політології й соціології Національного університету «Одеська юридична академія».

Студенти сприйняли цей майстер-клас і ставили запитання не лише про український парламент, а й європейський. Перспективи європейської інтеграції пов’язані з нашим майбутнім і багато в чому це сьогодні перебуває в руках студентів, а в майбутньому — політологів, соціологів, професійних юристів, психологів, яких готує і випускає Національний університет «Одеська юридична академія».

У рамках програми «РАДА» студенти-політологи й соціологи щорічно відвідують Верховну Раду України із профорієнтаційною екскур-сією. Вони мають можливість не тільки побувати в сесійній залі, де ухвалюють усі важливі політичні рішення, а й також знайомитися з роботою комітетів Верховної Ради. А кращі студенти проходять практику в парламентських комітетах, у Кабінеті Міністрів, в Офісі Президента України.