Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко зустрівся з народними депутатами від Чернігівщини Валерієм Зубом, Максимом Зуєвим, Антоном Поляковим та Олегом Семінським для обговорення моделі мережі публічних сервісів та послуг в області.

«Запропонована урядом методологія формування мережі соціальних сервісів не є досконалою. Те, що добре для, приміром, Київщини, є неприйнятним для нашої області, щільність населення якої подекуди вдесятеро менша за середньоукраїнську. Тож маємо всі разом, кожен зі свого боку, домагатися застосування особливих коефіцієнтів під час створення мереж та їхнього фінансуванні», — сказав голова обл-держадміністрації Андрій Прокопенко.

Начальники управлінь та департаментів обласної адміністрації показали на прикладах народним депутатам, що запропонована система оптимізації не підходить для нашої області, позаяк вона має велику площу та невелику кількість людей, які на ній проживають. Якщо в середньому в Україні на квадратний кілометр території припадає 67 осіб, то на Чернігівщині — подекуди лише сім. При цьому невеличкі населені пункти досить віддалені один від одного.

«Возити дітей до школи за кількадесят кілометрів — недоцільно, — переконаний начальник управління освіти й науки Микола Конопацький. — А за цією моделлю в області майже не залишиться сільських шкіл, бо вони малокомплектні».

У результаті обговорення учасники наради вирішили звернутися до профільних міністерств та Кабінету Міністрів з проханням врахувати територіально-демографічні особливості регіону під час формування бюджету. В цьому розраховують і на підтримку народних депутатів від Чернігівщини.

Зрештою, приклад ОТГ показує: скрізь, де є об’єднані громади, не закривають, а, навпаки, відкривають ФАПи, дитсадки, ремонтують школи. Бо громади знають свої потреби краще, ніж столичні чиновники.