Голова ПА ГУАМ, голова постійної делегації Верховної Ради України в ПА ГУАМ Святослав Юраш, Генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Сьогодні у Верховній Раді відбудеться засідання 12-ї сесії Парламентської асамблеї Організації за демократію і економічний розвиток (ГУАМ) за участю представників парламентів України, Азербайджану, Грузії та Молдови. А напередодні відбулися засідання чотирьох комітетів ПА ГУАМ — з торговельно-економічних питань; з питань науки, культури, освіти та спорту; з політичних питань і регіональної безпеки та з правових питань. Засідання комітетів відбуваються раз на рік — напередодні проведення сесії ПА ГУАМ.

Цьогоріч у ПА ГУАМ головує Україна. Під час дискусії на засіданні Комітету з торговельно-економічних питань парламентарії України, Азербайджану, Грузії та Молдови обговорили перспективи та можливості розвитку зони вільної торгівлі на просторі ГУАМ, розвиток транспортного коридору і поліпшення логістичного сполучення між державами—членами ГУАМ, співпрацю у митній сфері, питання підготовки і підвищення кваліфікації митних кадрів, перспективи співпраці в енергетичній сфері, зокрема можливість альтернативних поставок вуглеводних джерел енергії через територію держав—членів ГУАМ.

Під час засідання Комітету з питань науки, культури, освіти і спорту, зокрема, йшлося про перспективи співпраці у сфері ІТ, парламентарії також обмінялися думками щодо освітніх реформ у своїх країнах.

У порядку денному Комітету з політичних питань і регіональної безпеки були питання міжнародної співпраці у сфері кібербезпеки, створення спільного центру ГУАМ з кібербезпеки, проблеми нерозв’язаних територіальних конфліктів на територіях держав—членів ГУАМ.

Під час засідань комітетів також обговорювали можливість створення спільного фонду інноваційних проектів, інвестиційного банку, проектів в ІТ-сферах та у сфері вільної торгівлі.

Відносини між чотирма державами мають глибоке історичне коріння, і після здобуття незалежності набули нового розвитку, наголошували учасники дискусії. ГУАМ — це регіональний майданчик для співпраці між країнами в інтересах всього регіону Чорноморсько-Каспійського басейну заради поліпшення економічних зв’язків. Останніми роками спостерігається зростання товарообігу між чотирма країнами — у 2018 році товарообіг становив майже 3,3 мільярда доларів, а за 9 місяців 2019 року зріс ще на 13%. Приміром, у столиці Азербайджану Баку нині є вісім магазинів українських продуктів, планують відкрити ще сім. Наступного року головуватиме в ПА ГУАМ Азербайджан, і наступна сесії асамблеї відбудеться у Баку.

12 грудня у Києві має відбутися зустріч глав урядів країн—учасниць ГУАМ, під час якої планується підписання двосторонніх угод.

«ПА ГУАМ — це організація, яка вирішила мати свій центр у Києві. Тому для нас дуже важливим є реалізувати потенціал цієї організації, — наголосив голова постійної делегації Верховної Ради України в ПА ГУАМ Святослав Юраш, голова підкомітету з питань зв’язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. — Окрім того, багато країн відновлюють свій інтерес до ГУАМ і прагнутимуть підтримувати наші спільні зусилля для поліпшення співпраці та взаємодії. Торговельно-економічна співпраця — це один із конкретних напрямів діяльності.

Скажімо, Японія вже виявила інтерес до співпраці. У 12-й сесії ПА ГУАМ братиме участь посол Японії. Європейські партнери також зацікавлені в успіху в реалізації спільних проектів у рамках ГУАМ. А у коментарі «Голосу України» парламентарій додав:

«Найближчим часом планується створення у Києві Центру кібербезпеки, посилення активності ділової ради ГУАМ, щоб вона була активнішою і допомагала розв’язувати парламентаріям ті проблеми, які їх спільно турбують. Головні напрями, які потрібно розвивати у рамках ГУАМ, — це кібербезпека й економічна співпраця. І наше завдання — щоб ці напрями розвивалися». Святослав Юраш розповів парламентаріям Азербайджану, Грузії та Молдови про те, як в Україні втілюється проект «Держава у смартфоні» та діджиталізації.

«ГУАМ — це важлива структура, яка була створена ще в 1990-ті роки як певна противага СНД і яка свого часу зіграла дуже важливу роль у становленні наших держав і налагодженні близьких контактів, — зауважив у коментарі «Голосу України» Георгій Мосідзе, керівник групи з міжпарламентської співпраці з Україною парламенту Грузії і парламентської делегації у ГУАМ. — Потім був певний спад, коли актуальність ГУАМ була дещо втрачена, але вже кілька років діяльність ГУАМ знову пожвавлюється. І ми зобов’язані підтримати цей процес, щоб наші чотири країни, які мають свої геополітичні інтереси та інтереси один до одного, а також давні історичні дружні відносини, втілили це на практиці. Потрібно активізувати роботу комітетів асамблеї. Активніше повинні долучитися до цієї роботи й наші уряди».

Керівник парламентської делегації парламенту Азербайджану в ГУАМ Азер Карімлі додав: «Парламентська асамблея має посилювати співпрацю і в економічному ракурсі, і в політичних відносинах, ми можемо дати поштовх, запропонувати робочі теми і для урядів наших країн. Крім того, парламентарії наших чотирьох країн головують і в інших парламентських організаціях, зокрема ПАРЄ, НАТО, ОБСЄ, де ми також тісно співпрацюємо. У нас є спільна проблема — територіальна цілісність. І ми зобов’язані підтримувати один одного у рамках інших міжнародних організацій».

«Та динаміка, яку пропонує Святослав Юраш, — це дуже своєчасно, — зазначив Александр Жиздан, голова парламентської делегації Республіки Молдова в ПА ГУАМ. — Бо ми сьогодні почули про деякі рішення ще з 2007 року, які до сьогодні не були втілені у життя. І це проблема для ГУАМ. Нам потрібно динамізувати цей процес. І проблеми, про які сьогодні говоримо — економічні, кібербезпека, культура, спорт, освіта, — дуже актуальні. Плюс 12 грудня до Києва приїдуть глави урядів наших країн, і це стане ще одним вагомим кроком цієї організації. Ми маємо розробити план, щоб ті рішення, які ухвалюємо, були втілені і на законодавчому, і на виконавчому рівні. Тоді ГУАМ стане дієздатною організацією».

Сьогодні у Верховній Раді відбудеться 12-та сесія ПА ГУАМ за участю постійних делегацій парламентів України, Азербайджану, Грузії та Молдови, під час якої заплановано підписання підсумкового документа (комюніке), а також спільного рішення ПА ГУАМ та Балтійської асамблеї про пріоритети співпраці на 2020—2023 роки. З вітальним словом на асамблеї виступить Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.