У середу на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську українська сторона заявила про виконання домовленостей лідерів країн «нормандської четвірки», які було досягнуто в жовтні 2016 року. Про це повідомила прес-секретар представника України в ТКГ Кучми Дарка Оліфер. «Зокрема, йдеться про розведення сил і засобів на ділянках у районі населених пунктів Золоте, Петрівське, Станиця Луганська й зведення мосту біля КПВВ у Станиці Луганській, вирішення питання водопостачання в Луганській області», — написала вона у Фейсбуці.

Прес-секретар Кучми також повідомила, що з боку ОРДЛО не надано допуск представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб, немає безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до території Донбасу, не підконтрольної Києву, включно з ділянкою російсько-українського кордону, а також не створено умов для роботи КПВВ «Золоте».

Учора на засіданні Національної платформи «Діалог про світ і безпечну реінтеграцію» Секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що Радбез розглядає п’ять сценаріїв повернення окупованих територій. Однак озвучувати їх не став. Серед першочергових завдань він назвав звільнення полонених, припинення вогню по всій лінії фронту, повернення під контроль України ділянки російсько-українського кордону, проведення виборів відповідно до українського законодавства на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, передає Укрінформ.

Відповідаючи на запитання про можливість розведення військ по всій лінії зіткнення, Секретар РНБО заявив, що «ми за розведення», але воно має відповідати інтересам України, а негативні наслідки від цього процесу мають дорівнювати нулю. Інакше «жодного розведення не буде».

Тим часом у зоні ООС тривають бойові дії. Найманці РФ за добу (станом на 28.11) 9 разів обстріляли позиції ЗСУ із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. А вчора станом на 12.00 з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано два прицільні обстріли наших позицій. Зокрема, після опівночі протягом 40 хвилин ворог вів вогонь по захисниках Новолуганського, застосовуючи ручні протитанкові гранатомети й стрілецьке озброєння.

Цього ж дня на окуповану територію Донбасу зайшов 93-й російський «гумконвой» — дев’ятий за ліком у цьому році, інформує Держприкордонслужба України. Помічено, що після приїзду таких «караванів допомоги» ОРДЛО ситуація на передовій різко загострюється...

Також 28 листопада набув чинності затверджений постановою Кабміну України порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях і виїзду з таких територій. Держприкордонслужба закликає громадян ознайомитися з ним задля уникнення проблемних ситуацій при перетині лінії розмежування.