Усе сталося напрочуд банально, відкрито й навіть дещо зухвало. На очах громадськості серед білого дня звели будівельний паркан, загнали за огорожу будтехніку й заходилися господарювати на чималій ділянці такої дорогої столичної землі.

Зав’язка

...Громадськість не те що не встигла обуритись, вона оком не встигла кліпнути, як у Києві, недалечко від станції метро «Шулявська», уздовж проспекту Перемоги, майже навпроти будівель видавництва «Преса України» та ГО «Товариство сприяння обороні України», ніби з-під землі виріс паркан. Якийсь час периметром снували особи кремезно-спортивної статури у брунатно-зелених строях, за всіма зовнішніми ознаками схожі на воєнізованих тітуханів-охоронців. Навіщо — незрозуміло. Мабуть, хотіли нейтралізувати небажану цікавість обивателів, які звикли стромляти свого носа куди не слід.

Публіка ж мирно пробігала повз паркан. Через якийсь час добрих молодців зняли з об’єкта і, напевно, перекинули десь інде. Туди, де вони більш потрібні. Власники ж зеленої огорожі, мабуть, вирішили, що поки що досить і таблички з інформацією про те, що «об’єкт» перебуває під охороною.

Апетит приходить...

Скільки минуло часу — день, два чи кілька тижнів — не скажемо, але якось, знову ж таки серед білого дня, на очах у публіки тильну сторону огородженого периметра, ближчу до видавництва, розібрали і знову встановили, але вже на іншому місці. В результаті нескладної маніпуляції за зеленим тином опинився ще й відрізок тротуару. Тож перехожі тепер змушені оминати огорожу, наражаючись на небезпеку потрапити під колеса автомашин, що снують тут у своїх справах. Зате периметр поширшав на добрі два метри.

По якому праву?

Тим часом за огорожею помалу розгорталася діяльність. Кипучою її не назвемо, але тут зняли тротуарні плити, дбайливо укладені під час недавнього ремонту, вирубали дерева невеличкого скверика, працювала бурова, гарчав екскаватор...

Шулявкою ж поповзли тривожні чутки. Люди говорили, що тут планують звести вісімнадцятиповерховий торговельно-розважальний центр! Прямісінько над лінією метро. І якщо споруда виявиться дуже важкою, то — недалеко й до катастрофи, гомоніли люди, які живуть чи працюють навколо станції підземки. Чого доброго бізнес-центр проломить тунель метро...

До того ж скаржилися, що ділянка землі, обгороджена «анонімним парканом», як стверджують, захоплена нібито незаконно, а підготовчі роботи ведуться без регламентних документів.

Стоп, сказали ми собі. Що ж це діється? Котлован над підземкою? Як так? Куди дивляться чиновники Київської міськдержадміністрації (КМДА) разом з депутатами Київради? Чому мовчить Мінрозгром (Міністерство розвитку громад та територій, або, як воно називалося донедавна, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства)? І чому всілякі архітектурні інспекції та регулятори в рот води набрали! Не повіримо, що у столиці нікому наглядати за дотриманням букви... Генплану розвитку міста! Чому мовчать Головкиївархітектура та головний проектувальник столиці — інститут «Київгенплан» та ВАТ «Київпроект»?

Отож, не відкладаючи на потім, звернулися до КМДА з проханням прояснити ситуацію та офіційно повідомити, що збираються зводити за таємничим парканом?

Короткий зміст нашого інформаційного запиту зводився до того, що за усталеною практикою виконання будівельних робіт передбачається створення так званого паспорта майбутньої будівлі, де зазначається назва будорганізації, її контакти та назва об’єкта, який планують звести. Нам нічого цього, на жаль, виявити не вдалося, крім якоїсь незрозумілої карти на тильному боці огорожі.

Ще — чи передбачене вказане будівництво Генеральним планом розвитку Києва? Якщо на виділеній ділянці землі справді планують звести 18-поверхову будівлю під офісний центр, то відповідно до яких будівельних норм планується це будівництво над лінією метро?..

За канонами жанру

Чесно кажучи, не сподівалися на швидку відповідь, але в КМДА нас не примусили довго чекати й дали аж дві. Першу — від департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради, яку підписав заступник директора департаменту Вадим Шейко. Другу — від департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста, підписану директором Володимиром Кузьменком.

Обидва документи написані у кращих традиціях відписок і напускання туману. «...Ми діємо виключно в рамках повноважень і згідно з буквою закону...», така собі прелюдія, мовляв, моя хата скраю...

А що ж до запитуваних відомостей, то відповідаємо таке... І навели ті ж скупенькі дані, які кожен може прочитати на мапі, розміщеній на зеленому паркані.

Щастить же людям!

Більше того, історія, описана службовцями КМДА, видається цікавою та захоплюючою. Судіть самі: «...рішенням Київської міської ради від 12.02.2004 № 40/1250 земельна ділянка площею 0,3110 га (кадастровий номер 8000000000: 88:093:0026) на просп. Перемоги, 50-а у Шевченківському районі м. Києва передана ТОВ «РІНКО» в оренду на 1 рік для будівництва та обслуговування ресторану швидкого обслуговування (договір оренди земельної ділянки від 17.05.2004 № 91-6-00256). А вже у жовтні того ж року «... на підставі рішення Київської міської ради від 21.10.2004 № 627/2037 вказана земельна ділянка продана ТОВ «РІНКО (договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 26.04.2005 № 1-1152).

Ми нікого ні у чому, звісно ж, не можемо звинуватити. Ми розуміємо, що орендар має переваги перед усіма іншими, але... Це ж треба, як щастить людям! Інші ніяк не можуть взяти в оренду клапоть закинутого й забутого смітника на околиці міста чи села, а тут таке везіння у самісінькому центрі міста поряд зі станцією метро!

Далі історія набирає просто таки казково-фантастичного забарвлення: «...рішенням Київської міської ради від 24.05.2007 № 649/1310 змінено цільове призначення земельної ділянки на просп. Перемоги, 50-а, а саме: для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу. На підставі цивільно-правової угоди ТОВ «Шулявка» набуто права власності на зазначену земельну ділянку (державний акт на право власності від 06.07.2010 № 01-8-00220).

Цитувати новомову, підписану заступником директора департаменту земельних ресурсів КМДА Вадимом Шейком, далі не станемо. Скажемо лише те, що він повідомив: «...у департаменті відсутня інформація щодо голосування по фракціях за прийняття рішення Київською міською радою щодо передачі вказаної земельної ділянки...».

На законних підставах?

Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА теж доклав руку до листування з редакцією. Цитуємо: «...департамент зареєстрував подане замовником будівництва ТОВ «Шулявка» повідомлення про початок виконання підготовчих робіт «Будівництво торговельно-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу по проспекту Перемоги, 50-а у Шевченківському районі...».

Добре. Вважатимемо, що все законно. Все у правовому полі. От тільки не дає спокою думка — ну навіщо було власникам ТОВ «РІНКО» продавати чи дарувати власникам ТОВ «Шулявка» земельну ділянку? Тим більше, що за цілком доступною будь-кому інформацією з відкритих джерел, це одні і ті самі особи, які, схоже, у такий перевірений спосіб убезпечили і себе, і компанію-правонаступника від будь-яких запитань, що виникнуть у майбутньому.

А вони виникають і надалі виникатимуть, якщо компетентні особи не пояснять, навіщо і яким чином далекого 2007 року, за Леоніда Черновецького, здається, спритним власникам вдалося змінити цільове призначення ділянки з «...для будівництва та обслуговування ресторану швидкого обслуговування...» на «... для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування...». Відчуваєте різницю? Рестораном може бути і тимчасовий намет, у кращому разі МАФ, а торговельно-офісний центр — це капітальна споруда у кільканадцять поверхів над лінією столичного метро!

І ще одне. Не подумайте, що у нас десятки контор, які нічого не вирішують, а лиш реєструють декларації та наміри, «діючи суворо в рамках і дотримуючись букви закону». То така собі гра у слова, розрахована на простаків. У такий спосіб, схоже, наше чиновництво набирає собі бали. У нас, мовляв, відкрита і прозора система! Жодних дозволів. Декларуй і роби, що хочеш?..

А запитання залишаються

І насамкінець. Можливо, у КМДА та Київраді все-таки розшифрують і інші дані про майбутню новобудову. Бо якщо є рішення, то там вказана площа та кількість поверхів майбутньої споруди? І чи не загрожуватиме майбутня споруда лінії метрополітену й чи не призведе це до серйозної техногенної катастрофи? Як вписується майбутня споруда в архітектурне середовище мікрорайону, де досі домінувала будівля комбінату «Преса України»?

Немає у цьому світі і натяку на взаємність. Ми до них з любов’ю та із запитаннями, а вони чомусь уперто не бажають розкривати інформацію про новобудови міста.

Віктор БОНДАР, Ярослав ФАЛЬКО.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.