Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Сьогодні перед Україною стоїть виклик: реінтегрувати звільнені території Донбасу і водночас продовжувати євроінтеграцію, щоб рухатися вперед уже разом. Як саме це можна зробити? Відповіді на непрості запитання учора в стінах Верховної Ради шукали учасники круглого столу «Євроінтеграція + реінгтеграція Донбасу = формула успіху України».

Модератор зустрічі, секретар Комітету з питань інтеграції України до ЄС Валентин Наливайченко впевнений, що необхідно ухвалити Національний план дій, а також ініціювати створення Міжнародного економічного фонду відбудови та реінтеграції Донбасу, через який фінансувати реалізацію конкретних проектів у регіоні.

Відновлення миру, деокупація, реінтеграція Донбасу потребують об’єднання зусиль всього суспільства, всієї влади, незалежно від політичних уподобань, переконаний Валентин Наливайченко. «Спілкуючись у парламенті, ми розуміємо, як мало влада знає про реальний стан речей, реальні проекти, реальні проблеми на звільнених територіях Донецької та Луганської областей і на тимчасово окупованих, — заявив він журналістам. — Ми хочемо вийти з глухого кута, коли не зрозуміло, що робити далі. Ми можемо і маємо використати європейську інтеграцію як напрямок руху держави. Приєднати, синхронізувати і об’єднати реінтеграцію Донбасу з євроінтеграцією». Амбітна мета круглого столу — створити Національний план дій, з яким «можна і треба їхати в Париж 9 грудня на «нормандську» зустріч. «Україна повинна сказати: ми знаємо, що робити. Ми будемо повертати території. І ми станемо членом Європейського Союзу», — наголосив Валентин Наливайченко.

Взяти участь у дискусії приїхали люди з Харкова, Запоріжжя, Донецької, Луганської областей. Представники незалежних профспілок гірників, громадських організацій, директори шахт, колишні народні депутати, нинішні народні депутати з округів у Луганській та Донецькій областях добре знають проблеми цього регіону. Однак визнають, що не володіють повною інформацією, що відбувається на тимчасово окупованих територіях. Голова підкомітету з питань взаємодії з державними органами влади та громадськістю Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, зокрема, зауважив: «Ми не маємо повної інформації щодо того, як функціонує там економіка, як мігрують трудові ресурси, яка там зайнятість». Також точно невідомо, які шахти досі працюють і на скільки відсотків вони завантажені. Але точно відомо, що людям там жити несолодко.

Сергій Павлов, голова первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України шахти 1/3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля», запевняє, що 60—70 відсотків шахтарів, які нині перебувають по той бік лінії розмежування, вже давно розчарувалися в «ДНР-ЛНР». Але щоб люди повірили в спільне майбутнє з Україною, побачили для себе перспективи, треба найперше розвивати економіку вільних територій, створювати робочі місця для металургів і шахтарів, відбудовувати інфраструктуру, щоб люди з «ЛНР-ДНР» бачили, що їм є куди повертатися.

На переконання іншого учасника круглого столу, керівника проекту «Конгрес Сходу України» Анатолія Путінцева, ситуацію ускладнює те, що досі не вироблено єдиної стратегії щодо реінтеграції Донбасу. «Коли буде припинено вогонь, необхідно найперше поновити інфраструктуру саме неокупованої території Донецької та Луганської областей. Відновити дороги, лікарні, показати якісні зміни на території цих областей, — впевнений Анатолій Путінцев. — Але, звичайно, для цього необхідні ресурси і не тільки фінансові, а й організаційні». Потрібні конкретні проекти, завдяки яким можна буде розв’язувати проблеми людей, що мешкають на цих територіях.

Серед пропозицій учасників круглого столу є й така — перенести ближче, до Донецької, Луганської областей, до Харкова, Запоріжжя органи центральної влади, які мають відповідати за реінтеграцію Донбасу, за гуманітарну і соціальну допомогу, включно з міністерствами.