Про задимлення над старовинним Свято-Троїцьким кафедральним собором близько дев’ятої ранку 15 січня в ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в області повідомили мешканці Новомосковська. Для гасіння вогню було виділено десять пожежних машин і сорок чоловік особового складу.

Ця внесена в список культурної спадщини ЮНЕСКО пам’ятка національної архітектури перебувала на реставрації. «На місці було виявлено, що горить один із куполів, однак вогонь міг швидко охопити й усю дерев’яну будівлю, — розповів керівник прес-служби управління Дмитро Вдовиченко. — Завдяки зусиллям пожежників приблизно через годину загоряння було локалізовано, а потім і ліквідовано».

Від вогню постраждав північний, уже відреставрований, купол, з якого під час гасіння довелося зірвати покриття. Людей у храмі не було.

Фахівці управління припускають, що загоряння могло бути пов’язане з проведенням внутрішніх ремонтних робіт. З’ясує причини експертна група, яка також оцінює завдані будівлі збитки.

— Причиною могли стати ремонтні роботи в соборі, — вважає настоятель собору владика Євлогій. — Робітники обпалювали стару фарбу в приміщенні, тому могла виникнути пожежа. Також вони виконували просушування купола промисловим феном, що могло спричинити перегрів деревини і її загоряння.

Другий рік тут проводиться масштабна реконструкція загальною вартістю в тридцять мільйонів гривень. До пожежі вдалося відновити три куполи...

Дніпропетровська область.

Для довідки

Побудований у 1778 році в стилі козацького бароко собор являє собою дев’ятизрубну конструкцію із 559 колод, виконану майстрами-запорожцями без єдиного цвяха. Пам’ятка не має аналогів в Україні. В довоєнні роки радянська влада влаштувала тут склад зерна. Після війни був переданий служителям культу. Храм описано в романі Олеся Гончара «Собор». До останньої реставрації будівля використовувалася Дніпропетровським художнім музеєм для експозиції предметів декоративно-прикладного мистецтва.

Фото прес-служби ГУ ДСНС в області.