У рамках візиту офіційної делегації Православної Церкви України та паломників, що проходив з 29 листопада по 2 грудня, вперше в історії на Фанарі в Стамбулі, де розташовується резиденція Вселенського Патріарха, відбулася Божественна літургія українською мовою.

Для ПЦУ подія, яка об’єднала в молитві представників різних помісних церков, є глибоко символічною. Як повідомляє прес-служба ПЦУ, 30 листопада з нагоди свята Андрія Первозванного в Патріаршому храмі святого Георгія відбулася літургія, під час якої було спільно вшановано апостола, що проповідував на берегах Дніпра та встановив на київських пагорбах хрест. Саме з того часу на українських землях почало поширюватися християнство. Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій співслужив Вселенському Патріарху Варфоломію та Папі і Патріарху Олександрійському і всієї Африки Феодору. Окрім ієрархів Константинопольської, Олександрійської та Української Церков під час літургії співслужив і митрополит Константійський і Аммохостський Василій — ієрарх Православної Церкви Кіпру. У храмі був також присутній представник Римсько-Католицької Церкви кардинал Курт Кох на чолі делегації цієї Церкви.

«Під час літургії, яку ми разом звершували, ми слухали уривок з Євангелія від Іоана про покликання Андрія Первозванного і його брата Петра.

Тісні відносини між двома єдиноутробними братами становлять собою приклад для духовних відносин між братськими церквами та заклик до спільного християнського свідчення у світі і до євангельської проповіді», — наголосив Патріарх Варфоломій.

Він подякував усім представникам Помісних Церков, які взяли участь у дійстві, і щиро привітав делегацію ПЦУ.

У неділю, 1 грудня, у храмі чудотворця Миколая у Стамбулі ієрархами Православної Церкви України: митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, архієпископом Чернігівським і Ніжинським Євстратієм у співслужінні архімандрита Харлампія, який опікується українською громадою в Стамбулі, диякона Михайла Омельяна, старшого викладача Київської православної богословської академії, та інших вперше звершилася Божественна літургія українською мовою. Як повідомляє прес-служба ПЦУ, у храмі, крім паломників і прихожан, були присутні заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, Посол у Туреччині Андрій Сибіга та Генеральний консул у Стамбулі Олександр Гаман.

Від імені Вселенського Патріарха єпископ Галікарнасський Адріан привітав українську громаду Стамбула, яка перебуває під опікою Його Всесвятості. «Український народ є дуже набожний і близький до Бога, і є честю для всіх нас те, що ми тут разом є вірними дітьми Вселенської Патріархії», — наголосив єпископ.

Фото: Православна Церква України