На знімку: автор під час вивчення букових пралісів Карпат.

Виконання урядових рішень з питань збереження букових пралісів Карпат як об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і сталого розвитку населених пунктів у зоні їхнього розташування обговорили в Закарпатській облдержадміністрації. 

Нарада із розгляду стану організації виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 р. № 892-р «Деякі питання збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та сталого розвитку прилеглих до нього територій» і проблем активізації українсько-румунської співпраці на Мараморощині, порушених у виступі газети «Голос України» 18 травня 2019 року», пройшла в Закарпатській обласній державній адміністрації. Її провів заступник голови ОДА Олексій Гетманенко.

Оскільки проблема глибока й зачіпає велику палітру питань, то в нараді взяли участь керівники обласних департаментів: екології та природних ресурсів; інфраструктури, розвитку й утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства; управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва й Карпатського біосферного заповідника.

У принциповому та діловому обговоренні виступили: заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Михайло Гайдур, в. о. директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак, директор департаменту інфраструктури, розвитку й утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства Едуард Маляр та інші.

Олексій Гетманенко з великою увагою та зацікавленістю поставився до широкого кола питань, пов’язаних із порушеними у виступах учасників наради проблем, підкреслив їхню важливість та необхідність активізації роботи в цьому напрямі.

У підсумку ухвалено протокольне рішення, яким передбачено, по-перше, підготовку й проведення у лютому наступного року розширеної наради в обласній державній адміністрації із питань виконання вказаного вище урядового розпорядження за участі голів Рахівської, Тячівської, Хустської, Іршавської, Міжгірської та Великоберезнянської райдержадміністрацій, керівників відповідних департаментів облдержадміністрації, представників Міністерства енергетики та захисту довкілля України і керівників Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного парку, національних природних парків «Синевир» та «Зачарований край».

По-друге, створити робочу групу із опрацювання питань будівництва (відновлення) мосту через річку Тиса та відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон для автомобільного, залізничного і пішохідного сполучення на українсько-румунському кордоні «Ділове — Валя Вишеулуй».

По-третє, організувати, із запрошенням представників повітової Ради повіту Марамуреш та прилеглих громад Румунії із компактним проживанням українців, проведення із цих питань міжнародного круглого столу та надання шефської допомоги єдиному в Румунії українському ліцею в Сігеті Мармаціей.

Федір ГАМОР, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор

Фото з архіву Василя НИТКИ.