Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков і перший заступник головного конструктора, генеральний директор із системного проектування КБ «Південне» Олександр Кушнарьов (праворуч).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Звертаючись до представників підприємства, народних депутатів та журналістів, глава парламенту сказав, що був щасливий завітати на це підприємство під час робочої поїздки, «воно дійсно є тим, на яке треба рівнятися в непростих умовах, в яких ми сьогодні працюємо і захищаємо нашу державу, тут є багато розробок, є багато досягнень».

За словами Дмитра Разумкова, КБ «Південне» є національним надбанням, і розробки підприємства в аерокосмічному та оборонному напрямках «сьогодні конче необхідні українській армії».

Оскільки відкриття експозиції відбувалося напередодні Дня Збройних Сил України, Голова Верховної Ради підкреслив, що дуже «важливо, щоб ми зробили так, щоб це озброєння було лише на бойовому чергуванні, щоб воно лише захищало наші кордони — повітряні і сухопутні, і щоб воно ніколи не стріляло, і це буде залежати і від Верховної Ради, і від Президента України».

Експозицію, як повідомили «Голосу України» в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради України, розгорнуто в приміщенні Верховної Ради до Дня Збройних Сил України. У ній представлено новинки за такими напрямами: подовження термінів експлуатації наявного озброєння; створення нових зразків оперативно-тактичних комплексів, зенітних ракетних систем та реактивних систем залпового вогню; створення перспективних зразків техніки військового призначення. Усі вони належать до найактуальніших засобів озброєння, які мають високу точність, маневреність та скритність. Це провідна високоточна зброя, спрямована на вирішення тактичних завдань в умовах сучасного бою.

Фахівці КБ «Південне» презентували сучасні оперативно-тактичні комплекси, які є надійним щитом неядерного стримування противника. Вони мають дальність у декілька сотень кілометрів, високу точність стрільби, широкий спектр цілей ураження. Це стовідсотково українська техніка, створена вітчизняною кооперацією конструкторського бюро, в якій майже 120 підприємств.

У експозиції також представлено проект групи космічних апаратів військового призначення — супутники дистанційного зондування Землі, що забезпечують доступ до інформації оглядового й детального спостереження земної поверхні.