Ще одну об’єднану територіальну громаду (ОТГ) створено на Вінниччині. Рішення про це прийняли 29 жовтня нинішнього року депутати Жмеринської міської ради.

Жмеринська міська ОТГ включає в себе, крім міської громади, територіальні об’єднання ще трьох сільських рад — Жуківецької, Коростівецької та Рівської. Депутати названих громад розглянули на сесіях сільрад питання про входження до міської ОТГ.

— Хочемо бути сильнішими, — ці слова одного із сільських депутатів села Жуківці пояснюють бажання і прагнення громад розвиватися надалі в новому напрямі.

— Ніколи окрема невелика сільська громада, а наші села Жуківці, Коростівці та Рів є саме такими, не зможе самостійно поліпшити своє фінансове становище, — ділиться думками один із мешканців села Жуківці. — Мені вже, слава богу, немало років. Не раз обирався депутатом сільради. Знаю, як непросто латати діри за скупого бюджету. Не маю сумніву, що після об’єднання ситуація зміниться.

У зв’язку з добровільним приєднання трьох сільських територіальних громад до Жмеринської міськради прийнято рішення щодо реорганізації Жуківецької, Коростівецької та Рівської сільських рад. На їх територіях створено старостинські округи.

За кількістю створених ОТГ та їх якістю Вінницька область відстає від більшості регіонів держави. Таку інформацію повідомили в Центрі розвитку місцевого само-
врядування (ЦРМС). Загалом передбачено створення 64 ОТГ. Насправді їх налічується більш як половина. Водночас частина ОТГ не може якісно забезпечити своє фінансування. Об’єдналися, а змін на краще не відбулося. У таких громадах виникає питання повторного об’єднання із сильнішими ОТГ.