Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут 

Свідченням важливості питання для громадян була велика кількість людей з гаслами — як столичних жителів, так і з областей, — котрі зібралися під стінами парламенту. Тим часом у сесійній залі дискутували не лише народні обранці, на обговорення доленосного питання прибули науковці, керівники з регіонів, досвідчені голови агропідприємств.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що земля була і залишається нашим найціннішим активом, засобом нашого існування. Історично українець завжди вимальовувався як господар і власник. Наше завдання — обговорити, як випрацювати той механізм, який би дав можливість відповісти на одне з найважливіших питань сьогодення.

Реформування земельних відносин, нагадав Руслан Стефанчук, триває вже третє десятиліття. Ще на початку 1990-х в Україні була ліквідована державна монополія на землю і запроваджена приватна власність. Громадяни отримали у власність земельні частки (паї), але повноцінними власниками так і не стали, оскільки 2001 року було запроваджено мораторій. Тому сьогодні ми повинні дати відповідь на запитання, чи виправдав себе мораторій? Як визначитися із власністю громадянина на землю? І питання не тільки щодо власників паїв. Усі громадяни України хочуть знати, хто в майбутньому буде використовувати українську землю: малі чи середні сільгоспвиробники, особисті селянські фермерські господарства чи великі аграрні підприємства? Відповідь має бути чіткою і зрозумілою для суспільства. Реформування земельних відносин повинно здійснюватися прозоро та зро-зуміло для громадськості.

Докладніше в наступних числах газети.

Підготувала Галина КВІТКА.