Президент України Володимир Зеленський оголосив про запуск нової державної програми «Повертайся і залишайся!», спрямованої на повернення трудових мігрантів до України та підтримку їхніх бізнес-проектів.

«Українців в усьому світі 65 мільйонів. І ви дуже потрібні нашій державі: ваші знання, таланти та ментальні цінності. Ми дуже хочемо, щоб ви повернулися додому. Ми також дуже хочемо, щоб і ті, хто опустив руки і, на жаль, планує поїхати з України, залишилися, — пояснив Зеленський у відеозверненні у Фейсбуці запровадження програми. Тому ми запускаємо нову державну програму «Повертайся і залишайся». Перший етап — доступні кредити для власної справи. Для тих, хто хоче або розпочати, або розширити власний бізнес».

За словами глави держави, це працюватиме так: сума кредиту становитиме 1,5 мільйона гривень на п’ять років.

Ставки такі. 5 відсотків для діючого або нового бізнесу, який створить щонайменше два робочі місця. 7 відсотків — для нового бізнесу або діючого з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створює нові робочі місця. Але в разі наймання нового працівника за кожного ставка знижуватиметься на 0,5 відсотка. 9 відсотків — для тих, хто вже працює, має виручку від 25 до 50 мільйонів і хоче розширити власну справу.

Президент пообіцяв, що незабаром буде опублікована детальна інформація про умови та механізми, за якими працюватиме ця програма. А також про наступні етапи програми.

«У нас ще багато цікавих ідей, — запевнив Володимир Зеленський. — Якщо ви давно хотіли відкрити власну кав’ярню, автосервіс, барбершоп (чоловіча перукарня. — Ред.) або розширити свою крамничку, сироварню, виробництво меблів чи, власне, будь-яку іншу справу — будь ласка, повертайтеся і залишайтеся! П’ять відсотків!»

Вл. інф.