Цього року колег гостинно зустрічала редакторка районної газети «Новгородківські вісті» Ольга Лісова.

У перший день фестивалю журналісти стали учасниками семінару з питань розвитку територій, під час якого з особливостями Новгородківського району їх ознайомили в.о. голови райдержадміністрації Сергій Краснюк, голова районної ради Олександр Горбенко, Новгородківський селищний голова Олександр Сириця та помічниця народного депутата Олеся Довгого Ніна Грязнова.

У Новгородці учасники фестивалю поклали квіти до барельєфів загиблих воїнів АТО і воїнів-інтернаціоналістів та до Меморіалу Слави.

У професійно-технічному училищі № 36 (директор — депутат районної ради, натхненник і співзасновник обласного проекту «Захисник Кіровоградщини», керівник обласного центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді, голова обласного осередку Національної федерації панкратіону України Олег Вєтров) обговорили актуальні теми розвитку молоді, її патріотичного виховання, ознайомилися з навчально-технічною базою закладу, де готують кваліфікованих фахівців масових робітничих професій.

У дитячому закладі «Світлячок» його завідувачка Людмила Багрін із гордістю показала створені за кошти Європейського Союзу, обласного та районного бюджетів чудові умови для комфортного перебування, якісного навчання та розвитку дітей.

Побували журналісти і в гуртожитку для переселенців зі сходу України на 450 осіб, створеному в рамках проекту «Побудуємо майбутнє разом», профінансованого Європейським Союзом та з обласного бюджету. Директорка комунального підприємства «Комфорт» Лідія Огир провела для журналістів екскурсію гуртожитком. Гості були приємно вражені рівнем створених для проживання умов, що включають не лише високоякісний ремонт приміщень, а й наповненість сучасними меблями та побутовою технікою.

Про можливості використання альтернативних видів палива учасники фестивалю дізналися на прикладі котельні ТОВ «РАО-ТЕС», яка ефективно та якісно забезпечує теплом районну лікарню та опорний навчальний заклад.

У краєзнавчому музеї його директорка Оксана Кудіна ознайомила гостей з історією району, провела екскурс в минуле та розповіла про талановитих сучасників, котрі добросовісною працею і вагомими досягненнями прославляють свій край, серед яких — учасниця зустрічі, заслужений майстер народної творчості України Лариса Зоріна. Майстриня презентувала свої знані далеко за межами Кірово-градщини та України картини та вишивки.

Другий день фестивалю розпочався з участі в засіданні літературного клубу «Світоч», що проходив у районній бібліотеці. Директорка централізованої бібліотечної системи Валентина Григор розповіла про культурно-освітні проекти, а відома в регіоні поетеса Ірина Небеленчук презентувала журналістам свою нову поетичну збірку.

Побували учасники фестивалю і в найбільшій сільській раді району — Верблюзькій (сільський голова Любов Кулик), поклали квіти до пам’ятників меморіального комплексу села та вшанували пам’ять його жителів, воїнів-захисників, які віддали своє життя за звільнення села в часи Другої світової війни та під час проведення АТО/ООС. Втрата чотирьох молодих юнаків, які загинули, відстоюючи мир та територіальну цілісність нашої держави, — незагойна рана верблюзької громади.

На території, де проживають понад дві тисячі осіб, — розвинена соціальна інфраструктура. Журналісти відвідали оновлену сільську лікарську амбулаторію, яка повністю забезпечена необхідним обладнанням для надання якісних медичних послуг за кошти на умовах співфінансування та за сприяння громадської організації «Верблюжка — перлина України». За кошти місцевого бюджету тут також створено всі умови для функціонування сільської пожежної частини, придбано автомобіль.

Про історією Верблюжки гості почули з уст директорки народного музею Наталії Терещенко. Залюблена в рідний край і його історію жінка розповіла про його давні легенди, про устрій життя селян, які мешкають тут уже понад двісті років та ознайомила з роботами місцевих народних умільців. Зберігає музей і цікаві відомості, факти з життя, фотографії та документи про своїх відомих земляків. Серед них — інформацію про відому родину Сумських. У Верблюжці народився актор В’ячеслав Сумський, а його доньки Наталія та Ольга зростали тут у бабусі.

На прощання працівники сільського будинку культури і наймолодші учасники художньої самодіяльності запропонували душевну концертну програму.

У рамках заходу відбулося розширене засідання правління обласної спілки журналістів, де обговорили нагальні питання щодо виконання Укрпоштою умов договору надання послуг з доставки газет. Керівники друкованих засобів інформації порушували проблеми, які виникають на різних територіях, зокрема, щодо несвоєчасної доставки періодики, відсутності каталогу періодичних видань області на початок передплатної кампанії та занадто високих тарифів на всі види послуг.

За словами голови ОО НСЖУ Петра Мельника, фестиваль — майданчик для спілкування журналістів області, гарна нагода зустрітися та обговорити професійні і творчі проблеми, поділитися досвідом та досягненнями в роботі. А ще — познайомитися з видатними особистостями, побувати в мальовничих куточках області, побачити, як живуть громади, як змінюються території.

Катерина МАТКО, редактор Знам’янської районної газети «Сільське життя».