На знімку: архієпископ Климент вимагає захистити права парафії ПЦУ у Криму.

Архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент (Кущ) 10 грудня оголосив безстрокову голодовку на знак протесту проти утисків релігійної свободи в окупованому Росією Криму та виселення єпархії і собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги з орендованого приміщення. З плакатом «Забезпечте права релігійної свободи українців у Криму» він прийшов під стіни Кабінету Міністрів.

— Я приїхав до Києва, мені вже нема чого втрачати. Я офіційно заявляю: з цього дня я починаю безстрокову голодовку. Доти, доки Кабінет Міністрів України не вирішить питання захисту релігійних свобод на території Криму, гарантування безпеки духовенству Кримської єпархії ПЦУ. Доки Кабінет Міністрів своїми рішеннями не забезпечить збереження церковного майна, а це не тільки приміщення, а й ікони, які можна віднести сьогодні до сучасного сакрального мистецтва. Це історичні речі, які мають національно-культурну цінність, — каже архієпископ Климент.

Він наголосив, що припинить голодовку тільки після «виконання низки конкретних дій з боку української влади». Архієпископ наполягає на зустрічі з Прем’єр-міністром та вимагає від Міністерства культури України передати майно ПЦУ у Сімферополі в управління релігійній громаді.

— Я хочу зустрітися з Прем’єр-міністром і почути його думку щодо того, коли нарешті вирішать питання Кримської єпархії. Ви знаєте, як розгортається ситуація у Криму — я вичерпав усі можливості захистити управління єпархії кафедрального собору в Сімферополі, тому я просто оголосив голодовку. Держава має втрутитися і щось зробити, — зазначає архієпископ Климент.

Нагадаємо, що в анексованому Криму окупаційна влада відмовляється реєструвати парафію Української православної церкви та рішенням суду виселяє єпархію ПЦУ з орендованого з 1996 року приміщення.

У листопаді митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав уряд захистити Кримську єпархію від тиску окупантів, а російських чиновників «схаменутися та припинити злочин проти законів людських і закону Божого».

Фото надано автором.