Також він розповів про своє бачення і плани повернення і реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Глава держави в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1» розповів, що під час «нормандських зустрічей» відчував потужну підтримку з боку очільників Німеччини та Франції. А щодо Президента РФ сказав: «Це непроста, складна людина.

Але мені зрозуміло багато чого з цієї першої зустрічі. Я про все не говоритиму — це буде моя тактика на наступну зустріч. Але я точно зрозумів, що у нас розпочався діалог, ми можемо домовлятися. Це буде не швидко, але це буде. У нас достатньо сильна позиція. Війна в Україні, на жаль. Це наша земля, наші люди. Це сильна позиція. І ще дуже сильно відчувалася підтримка людей, українців».

На запитання, чи під час зустрічі в Парижі він потиснув руку Путіну, Володимир Зеленський відповів: «Так. А як можна по-іншому зустрічатися на вищому рівні? Як можна без цього розпочати діалог? Як можна про щось домовлятися, а найголовніше — не просто на словах, а вирішувати питання? І мені здається, що в цілому ми багато що вирішили. І результат цих рішень ми побачимо до кінця року вже».

Зокрема, йдеться про звільнення «всіх на всіх» утримуваних осіб у три етапи. «Зараз звільнення всіх встановлених — це перший етап. До нового року — ми віримо в це. 18 грудня у Мінську буде зустріч, засідання Тристоронньої контактної групи, де обговорюватимуться ці списки», — сказав Президент.

Другим етапом буде звільнення після узгодження списків Міжнародним комітетом Червоного Хреста. «Бойовики не допускали туди представників Червоного Хреста, щоб підтвердити списки, які в нас є, але вони не узгоджені тією стороною. Це буде другий крок», — повідомив В. Зеленський.

Третій крок — повернення утримуваних осіб з Росії та з окупованого Криму. «Ми проговорили з президентом Російської Федерації, що нам потрібно вирішити питання з громадянами України, які перебувають на території Росії та Криму. Це буде інший трек.

Я думаю, його обговорюватимемо після обміну всіх узгоджених на всіх узгоджених», — зазначив глава держави.

Президент нагадав, що під час нещодавнього засідання РНБО затверджено п’ять планів реінтеграції Донбасу та повернення наших територій. Пропозицію про реалізацію так званого плану «Б» — побудови стіни між територіями — Зеленський назвав «останньою буквою». «Це останній план. Я поки що дуже не хотів би, щоб ми застосували саме цей план, бо ця «стіна» — я про це говорив відверто — вона вже є, тобто нам потрібно вирішувати, як повернути людей, їхню ментальність, їхнє розуміння, що вони українці. Це дуже важливо», — сказав Президент.

Глава держави наголосив, що потрібно повертати не лише території, а передусім людей і шукати шляхи розв’язання воєнного конфлікту. «П’ять років чекати, стріляти та втрачати українців ми точно не збираємося», — зауважив він. При цьому відзначив, що якщо буде побудована справжня стіна, то це «вже буде інша держава», яку Україна не визнає. «Бо за стіною тоді буде інша навіть не держава, а — вибачте за таке слово — інша місцевість, де будуть лише бойовики», — сказав він.

Володимир Зеленський також розповів, що триває підготовка пакета законопроектів щодо завершення децентралізації в Україні. Він нагадав, що Мінськими домовленостями передбачено зміни до Конституції України стосовно децентралізації. При цьому він наголосив, що Україна повністю виконує свої зобов’язання за Мінськими угодами, і проведення децентралізації відповідає підписаному.

Водночас найпроблемнішим пунктом Мінських домовленостей Володимир Зеленський назвав питання повернення Україною контролю над державним кордоном на сході. «Найскладніше питання — передача кордону під контроль України. Це слабке місце, ахіллесова п’ята Мінських угод — те, що було підписано нашою стороною. На жаль, ми підписали, що нам передають під контроль наш кордон тільки після виборів на тимчасово окупованих територіях», — сказав Президент.

Зеленський наголосив, що у нього з президентом Росії різні позиції у цьому питанні, проте діалог розпочався. «Мені сподобалося, що ми почали про це говорити. Домовилися, що будемо говорити про це більш детально з різними варіантами на наступній зустрічі», — зауважив глава держави. Президент також висловився за корегування деяких пунктів Мінських домовленостей.