Спільним завданням Верховної Ради, фахівців та організацій, які працюють у сфері інтелектуальної власності, має стати завершення підготовки проекту Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні на період до 2025 року та ухвалення низки профільних законопроектів. Про це під час парламентських слухань на тему: «Побудова ефективної системи охорони інтелектуальної власності в Україні» сказав Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Серед проблем, які заважають нашій державі наблизитися до провідних держав світу, де складова інтелектуальної власності у ВВП сягає 40 відсотків, Руслан Стефанчук назвав недостатнє освоєння результатів інноваційної діяльності, низький рівень використання малими та середніми підприємствами потенціалу інтелектуальної власності, недостатньо ефективний рівень державного управління інтелектуальною власністю, низький рівень взаємодії державних, професійних та громадських інституцій у сфері правової охорони та захисту інтелектуальної власності, високий рівень піратства та випуску контрафактної продукції, недостатню участь правовласників у захисті прав інтелектуальної власності, незавершений процес створення Спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, патентний тролінг, неналежний рівень прозорості в діяльності колективного управління та низьку культуру споживання інтелектуальної власності.

Заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа зазначила, що за даними Глобального індексу конкурентоспроможності у 2019 році Україна за рівнем захисту прав інтелектуальної власності посідає 118-те місце у світі. «Це гірше, ніж у Росії чи Молдові...», — сказала вона та зауважила, що нинішній склад парламенту хоче змінити цю ситуацію. Р. Підласа повідомила, що комітет рекомендував ухвалити в першому читанні три важливі законопроекти: № 2258 (про посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьбу з патентним тролінгом), № 2259 (щодо реформування патентного законодавства) та № 2255 (про створення національного органу інтелектуальної власності). Крім того, найближчим часом Міністерство економічного розвитку має подати законопроект про авторське та суміжне право.

Начальник відділу сприяння захисту прав ДП «Укрпатент» Микола Потоцький зазначив, що професійне середовище підтримує ухвалення законопроекту № 2255 з урахуванням прогресивних положень законопроекту № 2255-1 в частині визначення правового статусу та повноважень структурних підрозділів національного органу інтелектуальної власності, запровадження громадського контролю за його діяльністю, електронного документообігу та ведення відповідних державних реєстрів.

Віце-президент Національної академії наук України Анатолій Загородній звернув увагу, що вкрай руйнівним для науково-технічного прогресу стало збільшення попереднім урядом патентних ставок та зборів для бюджетних неприбуткових установ (в 4 рази для винаходів та у 12 разів для корисних моделей), тоді як для інших суб’єктів, включно з іноземними організаціями, їх було збільшено відповідно лише у 2 та 3 рази.

Суддя касаційного Господарського суду у складі Верховного Суду України Ігор Бенедисюк закликав парламентаріїв якнайшвидше ухвалити закон про Вищий суд з інтелектуальної власності, який дасть змогу не тільки розблокувати його створення, а й розпочати роботу.

Представник Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук підкреслила, що результати, які в США демонструють індустрії з високою часткою інтелектуальної власності (45 мільйонів робочих місць та понад 38 відсотків ВВП), стали можливі завдяки належному захисту інновацій, талантів та креативу. За її словами, Україна також має ухвалити якісне та відповідне міжнародним зобов’язанням законодавство, домогтися повсюдного використання ліцензійного програмного забезпечення, належно захищати права інтелектуальної власності, чому сприятиме запуск Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Одно слово, як влучно зауважив лідер гурту «Друга ріка» та в.о. генерального директора громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» Валерій Харчишин, «Show must go on! Але за нього потрібно платити».

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Дмитро Романович запевнив, що нинішній уряд ставить перед собою амбітне завдання з реформування системи органів державного управління у сфері інтелектуальної власності, чому сприятиме ухвалення трьох вищезгаданих законопроектів та законопроекту про охорону авторського права і суміжних прав, який найближчим часом буде винесено на громадське обговорення.

На думку заступника голови Комітету Верховної Ради з питань право-охоронної діяльності Сергія Іонушаса, в питанні захисту інтелектуальної власності варто піти шляхом створення електронного суду. «ІР-суд при мінімальних порівняно з іншими ланками судової системи організаційних витратах може стати обличчям нового комплексного підходу до питання забезпечення прав інтелектуальної власності та локомотивом електронного інтелектуального судочинства», — підкреслив він.

Про важливість теми парламентських слухань, за словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Олександра Лукашева, свідчить і доповідь Всесвітньої організації інтелектуальної власності за 2017 рік, в якій зазначається, що нематеріальні активи у складі всієї промислової продукції вже сягнули третини вартості, зрісши із 2004-го по 2014 рік на 75 відсотків.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Ганна Бондар звернула увагу на те, що боротьбі з піратством не сприяють і низькі розміри штрафів за створення та розповсюдження контрафактної продукції — від 17 до 4 тисяч гривень.

Виступаючи від Комітету з питань економічного розвитку щодо рекомендацій парламентських слухань, Роксолана Підласа серед найважливіших завдань назвала ухвалення Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні на 2020—2025 роки, завершення конкурсу з відбору кандидатів до IP-суду та запуск Спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, ухвалення законопроекту щодо інституційної реформи у сфері інтелектуальної власності, реформування сфери управління майновими правами та невідкладне внесення урядом нової редакції Закону «Про авторські та суміжні права» і посилення боротьби з контрафактом та піратством.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут