Для хмельничанки Марини Бех-Романчук (на знімку) цей рік був звичайним спортивним роком — постійні тренування, важка праця у спортзалах та на стадіонах, виступи на змаганнях... Саме з цього і складається життя спортсмена. Та водночас він приніс чимало перемог, які змусили заговорити про зірку легкої атлетики не тільки в Україні, а й у великому спортивному світі.

Свій переможний спортивний рік Марина розпочала з участі у престижних міжнародних легкоатлетичних змаганнях у приміщенні ISTAF ІNDOOR у Берліні. Суперництво було непростим. Марина почала змагання з результату 6,59 метра. Та вже у четвертій спробі встановила особистий рекорд у 6,73 метра, покращивши своє попереднє досягнення дворічної давності на два сантиметри. Щоправда, здолати лідера з результатом 6,99 метра, який став найкращим показником сезону у світі, не вдалося. 

Якщо згадати, що в перерві між змаганнями хмельничанка брала участь ще й у всеукраїнських турнірах, стане зрозуміло, в якому щільному графіку їй довелося виступати. Але все це тільки підштовхувало вперед. У березні на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в приміщенні у шотландському Глазго збірна України виграла дві срібні та три бронзові медалі. Одну з них команді принесла Марина.

У її житті це був уже третій чемпіонат Європи у приміщенні. На першому, чотири роки тому, вдалося посісти лише шістнадцяте місце. Через два роки вона була вже сьомою. І от нарешті дівчина піднялася на переможний п’єдестал. Хоча цей підйом був вкрай важким.

Після першої спроби вона опинилася на останньому, восьмому, місці, оскільки зробила заступ. У другій спробі знову не потрапила на планку. Тільки у четвертій спробі змогла cтрибнути на 6,84 метра, випередивши свою суперницю лише на сантиметр.

А далі настали по-справжньому переможні літо і осінь. У червні Марина стала бронзовою медалісткою ІІ Європейських ігор, які відбулися в Мінську. За досягнення високих спортивних результатів у цих змаганнях, виявлені самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України вона була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Менш як за місяць на олімпійському стадіоні в Лондоні на міжнародних легкоатлетичних змаганнях Muller Anniversary Games, які входять до серії етапів Діамантової ліги і на яких змагаються лише переможці та призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і континентів, Марина знову здобула «бронзу».

Другий фінал Діамантової ліги в рамках міжнародних легкоатлетичних змагань Memorial Van Damme медалей не приніс. 

Напруженою виявилася боротьба суперників і в легкоатлетичному матчі Європа — США, який відбувся у Мінську. За підсумком виступів у 37 видах програми збірна Європи набрала 724,50 очка проти 601,50 очка у команди США. Серед п’яти українок, які виступали за збірну Європи, була і хмельничанка. Спортсменка була дуже близькою до перемоги. Від першого місця її знову відділив лише один сантиметр.

У короткі моменти розпачу здавалося, що його не здолати. Але на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Катарі талановита двадцятичотирирічна хмельничанка з результатом 6,92 метра принесла Україні срібну медаль. Після тієї перемоги Марина розповість, що їй серйозно дошкуляли проблеми зі здоров’ям. Навіть на змаганнях доводилося долати біль. Але зібрані в кулак воля, сила, мужність таки допомогли здійснити стрибок до срібної медалі.

Після тих змагань за підсумками спортивного місяця Національний олімпійський комітет України визнав Марину Бех-Романчук найкращою спортсменкою жовтня. А її особистого наставника Вадима Крушинського було названо найкращим тренером місяця. Вшанування номінантів відбулося в столичному Олімпійському домі.

— Таке приємне родинне зібрання: Дар’я з батьками, Марина з чоловіком Михайлом Романчуком. Дуже приємно, що ми маємо такі чудові спортивні сім’ї. Обидві наші героїні вперше отримують звання найкращої спортсменки місяця, але їхні блискучі результати дають чудову надію, що далеко не востаннє, — сказав під час нагородження президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.

Хочеться вірити, що у талановитої стрибунки її зоряний шлях лише на старті. Свій переможний стрибок вона розпочала багато років тому, коли вперше стала на легкоатлетичну доріжку. Він продовжується й досі. Боротьба за «золоті» сантиметри ще попереду.

Хмельницький.

Фото з інтернет-ресурсу.