Вперше в історії наша команда піднялася на таку висоту, стала чемпіоном світу з футболу! Нехай цього разу молодіжного, але це жодним чином не применшує рівень досягнення тренера Олександра Петракова (на знімку) і його чудового колективу.

Вони — молодці, вони — справжні герої.

Однак особливих сподівань на цей турнір в України не було. Наші збірні вже неодноразово грали на чемпіонаті світу U-20, і тричі цей турнір закінчувався на стадії 1/8 фіналу.

Однак тренер Олександр Петраков зумів зібрати доволі сильний склад на цей чемпіонат. З ним він працював останні чотири роки, коли ця команда була ще U-15. Та на заваді йому могла стати (і стала) національна збірна України.

Чемпіонат світу у Польщі розпочався 23 травня. У цей час національна збірна проводила свої збори і готувалася до матчів кваліфікації Євро-2020. І на цей збір головний тренер Андрій Шевченко викликав одразу двох основних гравців — воротаря Андрія Луніна та оборонця Віталія Миколенка.

На турнірі, котрий відбувся в Польщі, українці, як і личить чемпіонам, не програли жодного матчу. Виграли шість поєдинків і одну зустріч завершили нічиєю. Нагадаємо цей славний шлях. У групі наші юні співвітчизники здолали команди США (2:1), Катару (1:0) та розійшлися миром з нігерійцями (1:1).

В 1/8 фіналу «жовто-сині» перемогли Панаму (4:1), у чвертьфіналі — колумбійців (1:0), у півфіналі обіграли Італію (1:0).

У фіналі Україна переконливо взяла гору над командою Республіки Корея — 3:1. Голи: Супряга, 34, 52, Цітаїшвілі, 89 — Лі Кан Ін, 5 (з пенальті). Україна: Лунін, Бескоровайний, Бондар, Сафронов, Корнієнко, Конопля, Дришлюк, Хахльов (Чех, 57), Цітаїшвілі, Булеца (Кащук, 88), Супряга (Сікан, 63).

Почався історичний матч найнеприємнішим чином для збірної України. На другій хвилині зустрічі гравець збірної Південної Кореї опинився на газоні у карному майданчику, але свисток головного арбітра промовчав. Проте відеоасистенти угледіли, що Кім Се Ун був збитий на лінії карного майданчика Данилом Бескоровайним. Рефері після перегляду повтору вказав на точку. Лунін, котрий повернуся з національної збірної, не зміг відбити пенальті — 0:1.

Українці після пропущеного м’яча діяли першим номером і контролювали гру, але спочатку атаки не приносили результату. В середині першого тайму арбітр відправив гравців на водопій через спеку. Можливо, ця процедура допомогла нашій збірній, бо вже за кілька хвилин Владислав Супряга зрівняв рахунок у матчі.

На початку другого тайму корейці намагалися діяти активніше, і це зіграло з ними злий жарт. Збірна України провела блискавичну контратаку: Юхим Конопля протягнув м’яч по флангу і в черговий раз підтвердив свої якості асистента, зробивши гостру передачу в карний майданчик на Супрягу. Нападник, який до цього на ЧС діяв невпевнено, реалізував другий момент у вирішальній зустрічі, пробивши точно в кут.

Надалі українці грали максимально обережно, намагаючись зберегти перевагу. Хоча суперники насідали, прагнучи врятувати зустріч.

За хвилину до кінця основного часу Георгій Цітаїшвілі поставив масну крапку в матчі! Він на фантастичній швидкості пробіг з м’ячем зі своєї половини поля до карного майданчика корейців і потужним ударом влучив у дальній кут воріт!

Тепер головне, щоб ці футболісти змогли перейти у дорослий футбол. Добре, що останнім часом в основі «Динамо» грає Денис Попов, Максим Чех і Олексій Кащук — у «Маріуполі», Конопля — в «Десні». Є ігрова практика у Бескоровайного в

Словаччині. На заміну у киян виходить Цітаїшвілі, Данило Сікан і Валерій Бондар — у «Шахтарі», Кирило Дришлюк — в «Олександрії». Не все поки що гаразд у двох динамівців — Супряги і Сергія Булеци, котрі перебувають в оренді в «Дніпрі-1». Решта чемпіонів виступають у першості країни U-19 і U-21.

Особлива ситуація з талановитим, найкращим воротарем ЧС Луніним, котрий належить мадридському «Реалу», але перебуває в оренді і не має ігрової практики.

Фото АФУ.