Український біатлоніст Дмитро Підручний (на знімку) у березні здобув свою першу нагороду на чемпіонаті світу, й одразу — золоту.

У перегонах переслідування лідер збірної України стартував четвертим із 17-секундним відставанням від переможця спринту — безумовного лідера світового біатлону норвежця Йоганнеса Тінгнеса Бьо. Після невдалої першої стрільби (два промахи)

Дмитро опинився в щільній групі переслідувачів, але з кожним наступним вогневим рубежем поліпшував свої шанси на нагороду, бо стріляв чисто.

На четвертий, останній, вогневий рубіж Підручний прийшов через хвилину після Йоганнеса Бьо зі ще чотирма біатлоністами. Титулований норвежець припустився трьох промахів, чим дав шанс цій групі. З неї лише українець спромігся відстрілятися чисто, і на п’яте коло Дмитро вискочив із перевагою в 15 секунд над Бьо, який накрутив 450 зайвих метрів на штрафних колах. Дмитро Підручний, увімкнувши всі сили, не підпустив до себе конкурента, контактної боротьби не вийшло — на фініші перевага чемпіона над срібним призером становила 8 секунд.

«Не тільки початок був важкий, усі перегони складалися важко. Я відчував деякі проблеми з відновленням після спринту, котрому напередодні віддав усі сили, які мав, і сьогодні було нелегко зібратися і показати результат», — сказав новий чемпіон світу.

За словами Підручного, він розраховував на тому чемпіонаті світу взяти якусь медаль, але навіть не міг уявити, що це буде «золото».

«Мені дуже приємно, і це велика честь, що саме мені вдалося «вкрасти» в Йоганнеса Бьо — лідера світового біатлону — золоту медаль», — зазначив український чемпіон.

Тренер чоловічої збірної України, словацький фахівець Юрай Санітра тоді назвав 10 березня 2019 року «найкращим днем» у своєму житті.

«Неймовірні емоції! Присвячуємо цю перемогу всім людям України, які в нас вірили, всім нашим уболівальникам! Це винагорода за всю роботу, яку ми провели, за всі бажання і прагнення. Золота медаль — винагорода Дмитра Підручного за те, що він — хороша людина, розумний, інтелігентний, роботящий. Для мене це теж сатисфакція за те, що довіряю йому... Так, у мене вже були олімпійські чемпіони, але сьогоднішня медаль — просто музика, щось особливе!» — сказав схвильований наставник.

Наші біатлоністки привчили до дзвінких результатів. Вони ставали призерками Олімпійських ігор, вигравали чемпіонати світу, етапи Кубка світу. А 2014 року тріумфували на Олімпіаді, ставши чемпіонками Ігор в естафеті.

І світове «золото» Дмитра Підручного, сподіватимемося, лише початок звитяг українських біатлоністів.

Довідково

Дмитро Підручний народився 5 листопада 1991 року в селі Острів на Тернопільщині. Зростав у родині професіональних спортсменів. Батьки майбутнього чемпіона світу — Володимир та Марія Підручні — майстри спорту з лижних перегонів.

Шлях у спорті Дмитро почав... із греко-римської боротьби у третьому класі. Але в їхньому селі відновила роботу лижна база. І взимку, під час канікул, хлопчина залюбки катався на лижах. Але і заняття боротьбою не полишив. З кожним разом тренування на лижах подобалися дедалі більше, і потихеньку Дмитро переключився на заняття тільки ними.

Після трьох років занять, коли почав показувати пристойні результати, виграв чемпіонати району й області, тоді його й помітили тренери з біатлону. Неподалік Тернополя, у селі Підгородне, є біатлонна база, і батьки почали возити Дмитра на тренування зі стрільби. Так він почав свій шлях у біатлоні.

Отже, кар’єру в біатлоні Підручний офіційно розпочав 2005 року, а вже 2012-го увійшов до складу національної збірної. Окрім титулу чемпіона світу, він вигравав «золото» на Універсіаді-2013 в Трентіно (Італія), був призером етапів Кубка світу тощо.

Фото biathlon.com.ua