За 70 років вульгарно-атеїстичної пропаганди у нас перестали розрізняти колядки, щедрівки та засівальні пісні. Отож міська дітвора співала перед дверима що пам’ятала, головне — аби в кінці строфи лунало «Дайте, дядьку, п’ятака!..».

Насправді колядки співають на Різдво, засівальні пісні — на Василя, тобто в перший день нового року, а в новорічний вечір виконують щедрівки. Зараз, коли ми релігійні свята відзначаємо за застарілим юліанським календарем, колядки лунають 6—7 січня, щедрівки — напередодні старого Нового року, 13 січня, а засівальні пісні — 14 січня. У старі часи колядували на Різдво, 24—25 грудня, щедрували — 31 грудня, а засівали — 1 січня.

Найпопулярніша передноворічна пісня — «Щедрик, щедрик, щедрівочка» нашого відомого композитора Миколи Леонтовича в редакції 1919 року. Вперше «Щедрик» виконав хор Київського університету 1916-го. Щедрівка починається словами «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка...». Річ у тому, що в часи Володимира Великого новий рік починався 1 березня, і згадка про ластівку, що повернулася з вирію, свідчить про те, що слова пісні виникли ще в часи Київської Русі.

Мелодія Леонтовича — одна з найпопулярніших у світі музичних композицій, які лунають на Різдво й Новий рік. Вона є в репертуарі десятків музичних колективів США, Канади та країн Західної Європи, її виконують у кількох десятках художніх фільмів.

Додамо, що англомовну версію пісні в 1930-ті роки написав диригент і хормейстер Пітер Вільховський (США). У нас «Щедрик», мабуть, найкраще співає хор імені Верьовки.

Наша дітвора найчастіше виконує «Щедрик-ведрик, дайте вареник». Менш відомі, на жаль, щедрівки «Зіронька ясна», «Ой з-за гори Кремінної», «Ой сивая тая зозуленька», що містить відомий усім приспів:

«Щедрий вечір, 
добрий вечір,
Добрим людям 
на здоров’я...».

Багато старовинних новорічних пісень можна знайти у книжечках для дітлахів «Іде звізда чудна» й «Колядки і щедрівки» (з нотами) та в книжці «Колядки та щедрівки (із репертуару етнографічного хору «Гомін» і Київського кобзарського цеху)».

А засівальні пісні починаються відомими нам словами: «Сію, вію, посіваю...».