Соціально-політичний 

Істина — дочка часу. Ілюзії і надії, як і ліки, мають термін придатності. Проте Рік Щура дає щедрі надії на врожай. Чому? Люди відкривають нові землі, а щури їх заселяють. Число щурів на планеті вдвічі перевершує кількість людей. Тіло щура, хоч як це дивно, дуже схоже на людське. Щури, як і люди, бачать сни. Капітан знає багато, але щури знають ще більше. Якщо вони біжать з корабля — час міняти кухаря або капітана... Ті політики і боти, які волають, що «втікати треба з цієї країни, вона загинається», чимось нагадуватимуть щурів...

Капітальний 

Як кажуть американці: без грошей не можна бути леді. Гроші роздягають одних жінок і одягають інших... Чарівність і талант, краса і наснага можуть стати «стартовим капіталом» в Рік Щура. Головне багатство 2020 року — здоров’я. У Стародавньому Китаї наставляли: «Забудь свій вік. Не оцінюй себе за роками. Лікуй себе фізичними вправами, словом, травою і масажем, теплом і холодом. Вдихай аромат дерев і трав. Їж рис, пий чай, м’ясо ховай в овочах. Стеж за теплом нирок і холодом голови. Більше смійся. Забудь про погане. Ти захищений, якщо м’який. Ти м’який тоді, коли спокійний. Ти спокійний тоді, коли здоровий. Люби людей. Тих, кого любити не виходить, — не помічай».

Торговельний 

У крутих супермаркетах навіть щури бігатимуть з повними візками. До речі, щури мають відчуття насичення. Вони ніколи не переїдають і не наїдаються про запас. Щури-торговці нагадують:
Вчіться, братці, торгувати 
й торгуватися —
В весняні роки і в засніжені часи...
Вчіться, братці, нахилятися 
й підніматися — 
І посміхнеться доля вам в усій красі!

Віртуальний

Щури спілкуються з родичами за допомогою свисту в ультразвуковому діапазоні і можуть постійно змінювати звукову частоту, що дає їм змогу не привертати увагу хижаків. Кількість «щурячого свисту» в Інтернеті зросте на 20 відсотків. Особливо на чатах знайомств, на чатах знаменитих політиків, депутатів, журналістів, актрис і моделей...

Святковий 

«Робота — найкращий спосіб насолоджуватися життям», — стверджував філософ Кант. Прислів’я каже: «Праця, праця і праця — ось три вічні скарби». Життя — це книга... У деяких жителів України і її світових околиць 2020 рік буде схожий на детектив, у когось —  на роман, у обраних — схилиться до фантастики... Свято потрібно завжди носити з собою! Щоб жити і радіти, потрібні лише дві речі: по-перше, жити, а по-друге, радіти.

Михайло Арошенко, поет-щурознавець.

Дніпро.