На знімку: Каті Герасимчук найбільше подобаються пісні гурту «Бітлз», а найцікавіше про цей колектив розповідає дідусь.

Прізвище Каті Герасимчук — в енциклопедії «Найвидатніші діти України»! Обдарована 6-класниця з міста Жмеринки на Вінниччині має успіхи в музиці, але мріє про іншу спеціальність. Яку саме і чому?

Незадовго до Нового року Катя Герасимчук брала участь у проекті «Дует із зіркою». Разом із популярною виконавицею під псевдонімом Е.К.А виконувала один з її хітів «Танці на воді». Щоб потрапити в проект, пройшла відбір. Неабияк раділа, коли дізналася про результат.

— Під час першої зустрічі та репетиції я дуже хвилювалася, — розповідає Катя. — Мої побоювання зняла Е.К.А. Її, до речі, також звати Катя, а прізвище Величко. Вона і поетеса, і композиторка, і танцівниця. У Київському національному університеті культури і мистецтв здобула спеціальність викладача вокалу. З нею так легко було спілкуватись, що я перестала хвилюватися. А після прямого ефіру на радіо, куди нас запросили удвох і під час якого ми здружилися, у мене з’явилося ще більше бажання працювати!

Із саксофоном на шиї

У Каті — жодного вихідного дня. Навіть у неділю, щоб поспілкуватися, довелося чекати завершення заняття з фортепіано. Це було додаткове заняття до тих, які відвідує в музичній школі. Шостий рік професійно навчається музики й вокалу. У суботу в неї додаткові заняття з вокалу та англійської. У будні теж уроки музики. А ще вона навчалася в Академії народного артиста України Олександра Пономарьова.

— Музики забагато не буває. Здається, могла б займатися нею всі 24 години на добу, — каже дівчинка.

— Додаткові уроки — це ініціатива донечки, — говорить мама дівчинки пані Ольга. — Не тільки з музики і вокалу, а й з англійської. Вона в нас дуже наполеглива. Фортепіано і вокалу їй виявилося замало. Попросила дозволу взятися ще й за саксофон. Купили й такий інструмент.

Сценічні костюми — це справа мами та бабусі

У квартирі Герасимчуків лунають звуки, мов у консерваторії. Щоправда, саксофон дівчинка може взяти і піти до бабусі з дідусем, у них приватний будинок, і там репетирувати. З фортепіано так не зробиш. Інструмент раритетний. Німецького виробництва.

Він дістався дівчинці від прабабусі (маминої бабусі). Вона також була музикантом. Можливо, любов до музики передалася через гени... Коли Каті виповнився рік, дідусь Олександр привітав її грою на губній гармошці. Сидів біля ліжечка і грав. Потім підніс гармошку до губ онуки. Після того сказав, що Катю вже можна на сцену.

— Без допомоги дідуся в Каті не було б таких успіхів, які має нині, — розповідає мама дівчинки. — Разом слухають музику. Особливо популярний британський гурт «Бітлз». Разом підбирають пісні на конкурси. Бабуся ж шукає в Інтернеті конкурси, фестивалі. Сценічні костюми — це справа мами та бабусі.

Радіють успіху своєї учениці викладачі музики Любов Діденко (навчає вокалу), Світлана Мартиненко (веде уроки фортепіано), саксофоніст Олег Орищук. Багато Каті допомагає соліст жмеринського гурту «Кордон» Євген Грубський.

У 12 років — понад 30 відзнак

На чарівний голос Каті Герасимчук звернули увагу ще в дитсадку. У неповних п’ять років Катя вперше вийшла на сцену. У 2014-му дівчинка отримала першу нагороду за друге місце на Всеукраїнському дитячому фестивалі «Осіння мелодія». Загалом у неї понад 30 відзнак. А дівчинці нема ще й 12!.. Саме на ці заслуги звернули увагу укладачі енциклопедії «Найвидатніші діти України».

У її житті був випадок, коли дівчинка протягом одного місяця взяла участь у трьох конкурсах і у всіх перемогла! Спочатку її визнали переможцем творчого змагання «Таланти Вінниччини» серед 40 учасників. На конкурсі «Atr-Star» вручили премію «Золотий чемпіон». Третій конкурс вокалістів «Я-зірка» також приніс перемогу.

У дитинстві Катю жорстоко обманув лікар-стоматолог. Обіцяв тільки оглянути зубки, насправді — вирвав... Фізичний біль минув, а моральний залишився.

— Можливо, я оберу професію стоматолога, — каже дівчинка. — Саме дитячого. Але ніколи-ніколи не стану обманювати маленьких пацієнтів. Адже з музикою може по-різному скластися, а професію треба мати. Так мама говорить. Я погоджуюся з нею.

Вінницька область.