— Вставай, сину, годі спати, пора вже йти посівати, — будили батьки своїх синів.

Чому саме синів — відомо й сьогодні. Вважалося, якщо після зустрічі Нового року (Щедрого вечора) першим гостем стане хлопець або чоловік, це принесе в дім добробут і щастя.

На Слобожанщині першого посівальника навіть просили присісти на поріг, «щоб кури сідали й курчат висиджували».

Багато чого й іншого робили «на щастя». Скажімо, від Різдва (за григоріанським календарем) до Нового року хату не підмітали, «щоб не винести зі сміттям і своєї долі». Зранку ж усе підмітали, виносили в сад і підпалювали, стежачи, щоб дим обкурював дерева — «щоб краще родили». На Поділлі через багаття стрибали — «щоб усіляка нечисть на вогні залишалася, а ми ввійшли в новий рік чистими». На Київщині під скатертину, якою застеляли новорічний стіл, клали сіно, а зранку господар збирав його й перев’язував ним фруктові дерева, «щоб краще родили».

Існувало чимало й прикмет. Скажімо, якщо новорічна ніч тиха й небо рясно всіяне зірками, рік буде щасливим, а з худобою все буде гаразд. Безхмарний і дуже сонячний ранок — теж на щастя. Окрім того, рясно вродять фруктові дерева. Якщо дерева в саду вкриті інеєм, — гарно вродять пшениця, овес і жито. Добрий урожай буде і якщо зранку випаде сніг. А стоячи в церкві на утрені, люди уважно придивляються, як горять свічки в паникадилі. Якщо гніт зігнувся «гачком» — до врожаю. Якщо ж стирчить на свічці, ніби порожній колос на стеблі, — добра не жди.

Під час першого в новому році застілля часто дотримувалися ритуалу — випивали одразу по дві чарки. Це щоб «старі в парі жили, а молоді собі пару знайшли».

Привітання

Вони зазвичай були віршованими.

На Київщині посівальники вітали господарів словами:

«Сію, вію, посіваю, з Новим роком поздоровляю! На щастя, на здоров’я та Новий рік, щоб уродило краще, ніж торік (...) Будьте здорові з Новим роком та з Василем!»

На Поділлі:

«Сійся, родися жито, пшениця, всяка пашниця! На щастя, на здоров’я та Новий рік!»

На Запоріжжі вірш починали словами:

«А в полі, полі сам Господь ходив, сам Господи ходив, зерно розносив. Діва Марія Бога просила: «Уроди, Боже, жито, пшеницю, жито, пшеницю, всяку пашницю...»

На Буковині казали:

«На сей Новий рік щоб ся вродило ліпше, як торік. Дай вам, Боже, в щасті, в здоров’ї дочекати від Нового року до Богоявління, від Богоявління — до ста літ!»