Схоже, боротьба за енергонезалежність триває? Виходить, що так! Адже до урядової ініціативи зі зниження тарифів на тепло долучаються все нові міста України! Принаймні й цим зокрема — напередодні новорічних свят — похвалився Кабмін.

За словами Прем’єр-міністр Олексія Гончарука, влада вже 20 українських міст — Луцька, Дніпра, Маріуполя, Житомира, Кривого Рогу, Білої Церкви, Бучі, Обухова, Кропивницького, Сєвєродонецька, Полтави, Рівного, Сум, Тернополя, Харкова, Херсона, Черкас, Чернівців, Чернігова та Києва — ухвалила рішення про коригування тарифів на тепло. Як пояснив прем’єр, жителі цих міст отримають зменшений до 30 відсотків комунальний рахунок за тепло.

Як роз’яснив глава уряду, сьогодні більшість теплогенеруючих підприємств у своїх тарифах продовжують враховувати позаторішню ціну на газ -7482 гривні за тисячу кубометрів, тоді як нинішня ринкова ціна блакитного палива значно нижча.

Виходить, що ті 20 теплоенерго, що пристали на пропозицію уряду коригувати тариф, розрахований на основі позаторішніх цін, сьогоднішні фаворити. Шкода, що прем’єр жодним чином не натякнув, а чого очікувати тим, кому ініціатива уряду не указ?

Скоріше за все — нічого страшного. Адже «вжарювання» недбайливих уже має свою сумну історію. А їм все — як з гусака вода!

З 1 січня цього року в Україні знизилися «зелені» тарифи на електроенергію для приватних домогосподарств.

У постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, прийнятій ще 24 вересня минулого року, зазначається, що «зелений» тариф на електроенергію, яку виробляють сонячні електростанції потужністю до 30 кВт, з 1 січня 2020-го по 31 грудня 2024-го становитиме 427,93 копійки за кВт·год (було 499,27 коп./кВт·годину).

При цьому тариф на електрику, згенеровану на вітряних станціях приватних домогосподарств, на найближчі чотири роки становитиме 274,90 коп./кВт·год (було 306,07 копійки). Для комбінованих вітро-сонячних генеруючих систем тариф з 1 січня 2020 р. до 31 грудня 2024-го встановлено на позначці 323,07 коп./кВт·год (у 2019-му було 430,76 копійок). Усі тарифи розраховані без урахування ПДВ.

Експерти сумно підсумовують, що зелений тариф як метод дотування альтернативної енергетики, що мусив би компенсувати високу собівартість сонячних панелей і вітрових електростанцій, себе, схоже, вже вичерпав. Через високий тариф, що значно перевищує тарифи, за якими закуповується енергія з атомних та теплових електростанцій, в останні кілька років «зелена енергетика» в Україні пережила справжній бум. Свого часу, з подачі енергетичних лобістів, держава дала довгострокові гарантії закупівлі енергії за підвищеною ціною з ВДЕ, і внаслідок цього «зелений тариф» зі стимулюючого чинника став джерелом надприбутків.

От тільки як зниження «зеленого тарифу» — хоч і незначне — позначиться на тих, хто скористався кредитом, питання риторичне. І про довгострокові державні гарантії, виходить, забули.

І наостанок. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук сподівається, що черговий транш для України від Міжнародного валютного фонду надійде протягом декількох місяців: «... Я не маю сумнівів, що ми цю технічну роботу доведемо до кінця...»

А ми — після перемовин з «Газпромом» і скасування всіх боргів, подумали були, що для України мільярд-другий не має жодного принципового значення! Виходить, помилилися?

Підсумовував Віктор БОНДАР.