Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі звільнених у рамках обміну українців в аеропорту «Бориспіль», 29 грудня 2019 р.

Фото з сайту president.gov.ua

У неділю, 29 грудня, літак приземлився у Києві в аеропорту «Бориспіль». Першим на літній смузі визволених зустрічав і особисто вітав Президент Володимир Зеленський. Потім із квітами — родичі, друзі та небайдужі громадяни, журналісти. Сам обмін відбувся на КПВВ «Майорське» в Донецькій області. Про його проведення домовились лідери «нормандської» четвірки ще під час саміту 9 грудня. Усі списки обговорювалися на засіданні ТКГ у Мінську. В результаті з полону повернулися 76 осіб (12 військовослужбовців і 64 цивільних), тоді як в так звані «ДНР» і «ЛНР» передали 127 полонених.

Майже об 11-й ранку обмін офіційно розпочався на КПВВ «Майорське». Спочатку цей процес тривав із бойовиками «ЛНР». Вони віддали Україні 25 полонених, серед яких було четверо військових (Юрій Євтушок, Іван Дєєв, Сергій Іванчук та Роман Фурсов).

Натомість було передано 63 утримувані в Україні особи. Більш відомі імена є у списку тих, кого віддали бойовики «ДНР». Зокрема, серед них є 8 військових: танкіст Богдан Пантюшенко та спецпризначенці Сергій Глондар і Олександр Коріньков, які перебували в полоні від зими 2015 року. Також було звільнено бійця Василя Жемелінського, Володимира Воскобойника та трьох хлопців, які перебували у злощасній вантажівці, що у травні 2019 року випадково заїхала на окуповану територію, де і була захоплена — Борис Пундор, Олександр Геймур та Кім Дуванов. Звільнено і журналіста Станіслава Асєєва, який пробув у полоні понад два роки.

«Найголовніше те, що люди — вдома. Першу частину, про що ми домовлялися на «нормандському» саміті, виконано. Ми повернули наших людей, звільнено 81 людину. З них 76 перебувають на підконтрольній Києву території України. П’ятеро залишились на тимчасово окупованих територіях. Тому що там — їхні сім’ї. Якщо вони захочуть приїхати сюди, ми забезпечимо їх усім, що для них важливо», — заявив ЗМІ Володимир Зеленський.

Він підкреслив, те, що обіцяла українська влада, виконано. Тобто полонені українці повернулися до нового року, тому відзначатимуть це свято у сім’ях, вдома, з батьками, з дітьми. «Це прекрасно. Я — щасливий. Впевнений, що вони теж», — зазначив він.

Також Президент подякував усім лідерам «нормандської» четвірки за те, що обмін все-таки відбувся. «Хочу ще раз сказати — все, про що домовлялися у цьому питанні, виконано. Але ми розуміємо, що ще дуже багато наших людей перебувають на території Росії, зокрема й перевезені з Криму. Це інший трек, яким ми теж займаємося», — підсумував Президент.