Учора кілька студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка планували розпочати персональну голодовку на знак протесту проти позапланової перевірки деяких підрозділів, зокрема Інституту журналістики, комісією Державної інспекції навчальних закладів України. Однак опівдні біля пам’ятника Кобзареві вони розповіли журналістам, що відмовляються від своїх намірів, бо їх головну вимогу виконано. Моніторинг, що мав тривати всю зимову сесію (аж до 25 січня), зупинено.

Присутність ревізорів на екзаменах студенти розцінили як репресії стосовно учасників та небайдужих до подій, пов’язаних з Євромайданом. Молодь скаржиться, що не має змоги відповісти на запитання повноцінно, бо хвилюється і відчуває психологічний тиск третіх осіб. «У понеділок під час екзамену представник ДІНЗ безпосередньо ставив запитання студентові», — заявив студент 4-го курсу Інституту журналістики Маркіян Кушнір, який збирався голодовкою протестувати проти роботи комісії. За його словами, студенти мають право вимагати, щоб на іспиті не було сторонніх осіб (крім випадків апеляції), та не починати іспит, доки сторонні не залишать аудиторії, студенти мають право вимагати, щоб ксерокопії їхніх письмових відповідей не були доступними нікому, крім екзаменатора (крім випадків апеляції), — це порушує закон про доступ до персональних даних.

Утім, офіційна версія запровадженого моніторингу інша — у такий спосіб Міносвіти буцімто хоче захистити студентів від викладачів, які під час іспитів каратимуть їх за пропуски, тобто — Майдан. Про це йдеться у коментарі Державної інспекції навчальних закладів України. Таку ж думку висловив і заступник голови ДІНЗ Андрій Марочкін, який прийшов у парк Шевченка поспілкуватися з протестувальниками. Він переконував, що ідея проведення моніторингу виникла після 10—15 звернень від студентів на телефон «гарячої лінії» ДІНЗ. Молодь нібито побоювалася, що на них чинитимуть тиск за участь у Євромайдані. Тому й було вирішено провести моніторинг. За словами Андрія Марочкіна, моніторинг проводили також у КПІ, Національному економічному університеті, Національному університеті біоресурсів, Національному університеті театру і кіно.

Проте студенти сумніваються у щирості таких слів, вважаючи, що за допомогою перевірки влада намагається вирахувати, кого з них не було на парах протягом останніх двох місяців. Інакше навіщо у викладачів вимагають ксерокопії журналів відвідування, аргументує Маркіян Кушнір.

До речі, під час нещодавньої прес-конференції міністр освіти і науки України Дмитро Табачник повідомив, що вже є спеціальний порядок розгляду скарг студентів щодо вчинення на них тиску. «Я обіцяю, що кожне таке звернення буде розглянуто об’єктивно та неупереджено, і якщо будуть якісь прояви недоброзичливості, то іспити обов’язково прийматиме комісія: викладач університету, на якого надійде скарга, викладач такого ж предмета з іншого університету та представник комісії чи інспекції, — щоб уникнути несправедливості», — запевнив міністр. У Міносвіти діє «гаряча лінія», на яку кожен студент може зателефонувати і повідомити про проблеми. Однак поки що, за словами Дмитра Табачника, скарг не надходило. Виходить непорозуміння: студенти не зверталися до профільного міністерства, проте активно телефонували до менш відомого органу — Державної інспекції навчальних закладів. Понад те, захищати студентів від майданоненависних викладачів у Міносвіти вирішили чомусь не у кожному конкретному випадку, а оптом, тотальною перевіркою. Так чи інакше, але моніторинг зимової сесії припинено і студенти можуть зітхнути з полегшенням.

 

На знімку: студент КНУ імені Тараса Шевченка Маркіян Кушнір (Інститут журналістики) і заступник голови Державної інспекції навчальних закладів України Андрій Марочкін в оточенні журналістів.

ПОЗИЦІЯ

Державна інспекція навчальних закладів не має втручатися в перебіг зимової екзаменаційної сесії в київських вишах. Із такою вимогою звернулася народний депутат від фракції «Батьківщина» Лілія Гриневич до міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

Л. Гриневич повідомила, що перевірку в Київському національному університеті ім. Т. Шевченка вже припинено, але вона триває в інших столичних вишах.

 

Студентка КНУ імені Тараса Шевченка Ніна Прокоп’єва (геологічний факультет): «Акцію підтримати планувала, бо чиновники справді створювали чималий дискомфорт під час іспитів».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.