У ніч на 3 січня в Києві провели слідчий експеримент за участю Юлії Кузьменко (волонтера, дитячого хірурга), яку обвинувачують у тому, що вона нібито підклала вибухівку під авто журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року. Підозрювану переодягли в літній одяг і водили маршрутом, щоб порівняти манеру ходьби Кузьменко та ймовірних убивць на відео, на основі якого будується обвинувачення. Як повідомили в Нацполіції, двоє інших фігурантів справи Шеремета — Андрій Антоненко і Яна Дугарь відмовилися від участі в слідчому експерименті. Крім цього, адвокати стверджують, що їм не повідомили заздалегідь про заплановані слідчі дії. А в поліції заявляють інше.

Водночас захист Юлії Кузьменко передав у Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради із прав людини скаргу щодо порушень її прав. Зокрема, права на одержання належного доступу до води, їжі та відпочинку під час затримання й під час судового засідання, права на справедливий і неупереджений суд у розумний термін. Зазначається, що в ізоляторі тимчасового тримання Кузьменко перебуває три тижні замість трьох діб, їй не дають побачитися з рідними, а адвокатові — ознайомитися з усіма матеріалами справи, озвученої МВС публічно. Захисники звернулися до Людмили Денісової із проханням взяти під особистий контроль справу Шеремета й стежити за дотриманням прав затриманих.

Зі свого боку адвокати Яни Дугарь написали заяву до ДБР. «Фактично єдиним доказом є експертиза. Коли ми провели аналіз цієї експертизи, ми побачили, що слідчий дав на дослідження експертам шість відеофайлів і просив їх порівняти з одним відеофайлом. Експерти дали відповідь про п’ять відеофайлів», — наголосив адвокат Микола Ореховський, передає Укрінформ. Як зазначив юрист, «експерти порушили один із ключових принципів проведення експертизи — це повнота».

Захисники подали заяву до Центрального апарату ДБР.

«Сподіваємося, що нове керівництво ДБР дасть належну правову оцінку як діям експертів, так і діям слідчих Нацполіції, які розслідують справу про вбивство журналіста Павла Шеремета», — додав Ореховський, коментуючи подачу заяви.