Дорослі проблеми часто «виростають» із дитячих травм. І нерідко їхнім джерелом стає саме дитячий садок. Так вважають у фракції «Слуга народу» і пропонують виправити ситуацію, що склалась із дошкільною освітою, щоправда, і сам термін «дошкільна освіта» народні депутати називають безнадійно застарілим, адже тренд цивілізованого світу — ранній розвиток.

«У дитячих садках найщасливішої країни — Данії, дітей практично не навчають. Акцент робиться на розвиток особистості, формування критичного мислення та навичок комунікацій», — зазначив голова підкомітету з питань раннього розвитку і дошкільної освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов.

За його словами, вивчити алфавіт або таблицю множення можна і в школі, проте в шкільному віці набагато складніше закласти основи особистості.

«Ми вирішили виправити ситуацію, яка склалася з дошкільною освітою в нашій державі. Вивчивши ситуацію, ми зрозуміли масштаб проблеми. Це без перебільшення тихий жах! У великих містах садків катастрофічно не вистачає. У маленьких через брак дітей деякі садки доводиться закривати. Величезний дефіцит працівників», — наголосив народний депутат і запропонував створити альтернативу державним закладам.

Це, за його словами, можуть бути: мікросадочки на одну вікову групу — просто в міській квартирі; ясла — центри-коворкінги для мам із малюками; сімейні заклади, об’єднання батьків для виховання дітей (батьківський кооператив).

Для створення таких садочків, на думку В. Воронова, може бути залучений: малий і середній бізнес — заклади від 500 до 1500 кв. м; універсальні комплекси з розширеною інфраструктурою — дитячі центри понад 1500 кв. м, або мережеві вертикально інтегровані центри розвитку.

«Нині відкрити приватний садочок в Україні фактично неможливо. Його власник або директор повинні мати педагогічну освіту», — наголошує народний депутат та зазначає: якщо це бізнес людини, то завдання директора -підібрати адекватний персонал, платити йому адекватні гроші і забезпечувати комфортне середовище для розвитку дитини.

На думку парламентарія, державні дитячі садки мають фінансуватися не з регіональних, а з державного бюджету. А система раннього розвитку — визнана пріоритетним напрямом, відтак і витрати на неї потрібно збільшити.

«Ми дійсно хочемо змінити ситуацію. Проте ані виконавча, ані законодавча влада самостійно з цим не впораються. Тому ми закликаємо допомогти нам усіх, кого це стосується: батьків, педагогів, вихователів, власників приватних центрів розвитку», — закликав Володимир Воронов.

Вл. інф.