«В Україні зберігається загроза свободі слова, тоді як для розвитку країни та демократії вона повинна бути на першому місці», — наголосив народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Павленко.

«Розглядати питання свободи слова в Україні слід у двох напрямах. По-перше, з точки зору безпеки роботи журналістів і виконання статті 171 Кримінального кодексу України про кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності. По-друге, з точки зору законодавчих ініціатив влади щодо регулювання діяльності засобів масової інформації, зокрема обмежень у роботі журналістів», — цитує слова Юрія Павленка прес-служба партії.

За словами парламентарія, представники ОПЗЖ тривалий час вимагали провести парламентські слухання щодо безпеки журналістів. Зі зміною влади у 2019 році цього врешті-решт вдалося досягти, але результат слухань не відповідає запиту працівників ЗМІ щодо власної безпеки під час виконання професійних обов’язків.

«На жаль, кінець 2019 року ознаменувався новими нападами на журналістів. Тому вимоги до правоохоронної системи залишаються актуальними», — наголосив Юрій Павленко.

Народний депутат додав, що хоча дискусія під час засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики була непроста, але за наполяганням ОПЗЖ із законопроекту про медіа все-таки вдалося вилучити найбільш одіозні норми, зокрема щодо кримінальної відповідальності журналістів за дезінформацію. «Закликаю всіх, кому це важливо, прочитати і проаналізувати закон про медіа й долучатися до дискусії», — констатував Юрій Павленко.