Аеропорт «Бориспіль»: біля портретів загиблих членів екіпажу рейсу PS752 «Тегеран — Київ».

Фото: Володимир РУНЕЦЬ (Фейсбук).
 


Аеропорт «Бориспіль». Президент України Володимир Зеленський вшанував пам’ять жертв катастрофи літака.

Фото: Офіс Президента України (Фейсбук).

Президент України Володимир Зеленський оголосив 9 січня 2020 року днем жалоби у зв’язку з трагедією, що сталася 8 січня внаслідок катастрофи пасажирського літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в Тегерані (Іран). Напередодні глава держави підписав відповідний указ.

З метою вшанування пам’яті загиблих учора були приспущені прапори на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, держпідприємств, установ та організацій. Також 9 січня в Україні скасували розважально-концертні заходи, внесли зміни до програм теле- та радіопередач.

Щоб вшанувати пам’ять жертв катастрофи, Володимир Зеленський відвідав аеропорт «Бориспіль», де встановлено портрети загиблих громадян України.

Нагадаємо, на борту літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що впав біля аеропорту Тегерана, перебувало 11 громадян України (2 пасажири та 9 членів екіпажу), 63 — Канади, 82 — Ірану, 3 — Німеччини, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, 3 — Великої Британії.

У відеозверненні Володимир Зеленський наголосив, що ранок 8 січня 2020 року став чорною сторінкою в історії і України, і всього світу. «Мої щирі співчуття родичам і близьким одинадцяти загиблих громадян України: Володимира Гапоненка, Олексія Наумкіна, Сергія Хоменка, Катерини Статнік, Ігоря Матькова, Марії Микитюк, Дениса Лихна, Валерії Овчарук, Юлії Сологуб, Олени Малахової та Ольги Кобюк. Я також висловлюю співчуття родинам інших загиблих. Відомо, що це громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії», — заявив В. Зеленський. Він запевнив, що держава надасть допомогу родинам загиблих українців.

Також у справі цієї авіакатастрофи Президент України закликав «утриматися від маніпуляцій, спекуляцій, теорій змови, поспішних категоричних оцінок і неперевірених версій». Він додав: «Зрозуміло, що всі ми хочемо якнайшвидше дізнатися правду. Але в таких справах швидкість може заважати істині. Це не тема для хайпу, лайків у соцмережах, сенсацій та конспірологічних теорій. Нам потрібні терпіння, витримка та мудрість».

Після повернення Володимира Зеленського з Оману в Києві відбулася робоча нарада з питань, пов’язаних із катастрофою літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», яка сталася    8 січня в Тегерані (Іран). У засіданні взяли участь Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, секретар РНБО Олексій Данілов, міністри оборони та закордонних справ Андрій Загороднюк і Вадим Пристайко, представники інших відомств. Як інформує прес-служба глави держави, Володимир Зеленський заслухав звіт оперативного штабу щодо поточної ситуації навколо катастрофи літака.

Невдовзі на офіційному сайті РНБО з’явилося повідомлення, що літак Міноборони України з групою із 45 експертів вирушив до Ірану. У коментарі після їхнього вильоту секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов зазначив, що на місці авіакатастрофи відбуватиметься ідентифікація тіл, з’ясовуватимуться обставини трагедії. За інформацією секретаря РНБО, до групи увійшли представники 12 провідних установ.

Кабінет Міністрів зі свого боку, як уже інформував «Голос України» у попередньому номері, розпочав позапланову перевірку забезпечення льотної діяльності, підтримання льотної придатності повітряних суден, виконання технічного обслуговування авіаційної техніки та системи управління безпекою польотів ПрАТ «Міжнародні авіалінії України». «Також будуть проведені додаткові перевірки стану безпеки польотів інших авіакомпаній», — уточнив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Водночас Державіаслужба заборонила виконання польотів у повітряному просторі Ісламської Республіки Іран та Ісламської Республіки Ірак для експлуатантів повітряних суден, зареєстрованих в Україні, з 00:00 9 січня 2020 року.