В Івано-Франківському регіональному відділенні Асоціації міст України (АМУ) відбулося засідання регіональної платформи «Реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади в контексті конституційних змін і впровадження засад нового адміністративно-територіального устрою» (на знімку).

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук повідомив, що в розрізі завершення реформи та для формування спроможного місцевого самоврядування давно назріла потреба в конституційних змінах відповідно до принципів Європейської хартії. Однак АМУ категорично не підтримує поданий Президентом законопроєкт № 2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». Причина — до його підготовки не залучали органи місцевого самоврядування, їх асоціації, експертів, науковців. Залишається відкритим питання, як закріплено децентралізацію повноважень та ресурсів.

«Отже, повноваження та ресурси місцевого самоврядування можна легко централізувати і знівелювати всі досягнення децентралізації. Сформується система підпорядкованості центральній владі, втручання префектів у власні та делеговані повноваження органів місцевого самоврядування, оскільки відповідний поділ у Конституції скасовується. А це загроза для місцевої демократії, усунення громад від вирішення питань місцевого значення. На думку АМУ, запропоновані зміни до Конституції не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування», — акцентував Ю. Стефанчук.

«Крім того, готується закон про адміністративно-територіальний устрій нашої держави. Це надзвичайно важливі документи, адже зміни стосуватимуться кожного населеного пункту. Вкрай важливо обговорити ці питання безпосередньо із громадами», — зазначив голова регіонального відділення АМУ, міський голова Руслан Марцінків.

Розповіли про своє бачення проблеми й народні депутати Зіновій Андрійович, Олександр Матусевич, Едуард Прощук та Ігор Фріс.

«Зміни до Конституції загрозливі тим, що в пропонованому законопроєкті префект підміняє собою органи місцевого самоврядування (ОМС), видає акти на рівні ОМС, скасовує акти і дії посадових осіб ОМС. Префект поєднає функції виконавчої влади і контролю. Не суд вирішуватиме правоту, а префект. До того ж у разі помилки жодної відповідальності не нестиме. Понижується статус міст. Окружні ради стають вищі за міста. Ліквідовують фінансові гарантії місцевого самоврядування. Скасовується обов’язок держави фінансувати делеговані повноваження», — підкреслив Зіновій Андрійович.

«АМУ подала свої зауваження до Верховної Ради, голів парламентських комітетів, фракцій та груп», — наголосив Андрій Деркач, регіональний консультант проєкту «ПУЛЬС», який упроваджує Асоціація за підтримки USAID.

У дискусії взяли участь керівники Івано-Франківської облдержадміністрації, науковці Прикарпатського університету, журналісти, голови громад Прикарпаття. У резолюції очільники громад закликали парламент не підтримувати законопроєкт № 2598 щодо змін до Конституції, оскільки він звужує статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширює контрольні повноваження держави в особі префектів.

Івано-Франківська область.

Фото «ПУЛЬС».