Чотири дипломи захистила французькою мовою, один — англійською, інші — українською. Її батько Микола Михайлович бере приклад із дочки (на знімку вони разом). Для чого 25-річній дівчині стільки документів про освіту? Вінничанка відповіла на це запитання, а ще дала поради іншим, як отримати диплом магістра за кордоном.

На захист дев’ятої дипломної роботи Надія Яворовенко приїхала до Вінниці з Франції. Вона працює в одній із юридичних компаній Ліона. Диплом магістра за спеціальністю «бізнес-адміністрування» захищала у Донецькому національному університеті імені Стуса (ДонНУ), де навчалася заочно. Захист відбувався англійською мовою. Тепер у неї три червоні дипломи: два бакалавра і магістра Національної академії внутрішніх справ і магістра ДонНУ. Дівчина стала аспіранткою Стусівського вишу.

Писатиме кандидатську. Аналізуватиме процеси адаптації українського економічного законодавства до французького.

День захисту став пам’ятним для Надії ще й тим, що в міськраді представник «Книги рекордів України» зафіксував її досягнення. «В Україні нема жодної іншої людини, яка б отримала дев’ять документів про вищу освіту, — сказав Павло Горішевський. —

Відверто кажучи, ми спершу не повірили, але після перевірки всі сумніви відпали».

Для роботи, а не для колекції

— Ніколи не ставила за мету мати певну кількість дипломів, — каже Надія. — Навчалася тому, що мені було необхідно для роботи. Якщо й надалі виникне така потреба, то з’явиться й десятий диплом.

Після закінчення Вінницької школи-гімназії № 30 постало питання, куди йти вчитися.

— Мама радила здобувати економічну освіту, тато — юридичну, — каже співрозмовниця. — Їхати з дому не хотілося. Обрала торговельно-економічний університет у Вінниці. Паралельно стала заочницею Національної академії внутрішніх справ (у Вінниці є філіал цього вишу). Вийшло так, як радили і мама, й тато: і економіка, і право. У торговельному запропонували паралельно отримати диплом французького вишу. Вирішила спробувати. Було нелегко. Французька — важка мова. Спочатку вивчила її. Далі два роки ми навчалися французькою. За цей час двічі їздили у Францію і там складали іспити.

Перший диплом бакалавра у неї французького вишу. Щоправда, іспити складала у Києві в Національному торговельно-економічному університеті. Туди приїздили викладачі з Франції. Здобула спеціальність «управління підприємством». У наступні роки захистила ще три французькі дипломи. На базі вже здобутих знань набувала нові за схожими спеціальностями.

Жодних поблажок 

В університеті французького курортного міста Ніцца Надія Яворовенко отримала диплом бакалавра за спеціальністю «перекладач», а потім ще й магістра європейського права.

— Диплом магістра в Ніцці мені дався найважче, — розповідає вона. — Причина — у складній французькій. Щоб знати її досконало, треба народитися і жити у цій країні. Жодних поблажок іноземцям викладачі не дають.

До того ж Ніцца — дороге місто. Доводилося підробляти. У нагоді стали наполегливість і терпіння.

Окремі предмети, які вивчала в Україні в Національній академії внутрішніх справ, їй зарахували у Франції. Тому магістерський курс опанувала не за два, а за один рік. Каже, це треба взяти до уваги тим, хто виявить бажання продовжувати навчання за кордоном, уже маючи диплом нашого вишу. Дізнайтеся, які з предметів там зарахують.

Здавалося, не буде проблем із працевлаштуванням. Утім, не так сталося, як гадалося.

Тисяча резюме

— Майже кожен день я направляла роботодавцям по 15—20 резюме, — каже Надія. — Але отримувала відмови. 

Мама Надії, пані Тамара, дуже підтримувала доньку.

— Мама завжди це робить, постійно відчуваю її любов і ціную поради, але тоді все це сприймалося по-особливому, — розповідає Надія. — Майже щодня спілкувалися по скайпу. Матуся переконувала, що все одно зумію знайти роботу. Її упевненість передавалася мені.

Тисячу резюме відправила роботодавцям. Нарешті удача усміхнулася.

— Мені запропонували місце в юридичній компанії, — каже Надія. — Щоправда, треба було перебиратися з Ніцци в Ліон. 

«Мене взяли на роботу!» — першою ці слова почула по телефону мама Надії.

— Не сподівайтеся, що з іноземним дипломом вас радо візьмуть на роботу. Але не опускайте рук і не втрачайте надії. Залишайтеся наполегливим — тільки так досягнете бажаного результату, — радить дівчина.

Династія

Микола Яворовенко, батько Надії, має три дипломи про вищу освіту: юридичну, технічну і журналістську.

Пан Микола давно займається правозахисною діяльністю. У середині 1990-х став одним з ініціаторів акції протесту проти будівництва у Вінниці фольгопрокатного заводу. Це була тривала боротьба. Здавалося, зупинити будівництво не вдасться. Уже виділили місце, уже заїхала техніка... «Яким повітрям ми б сьогодні дихали, якби тоді погодилися з будівництвом?!» — каже Яворовенко.

***

«У Вінниці формується нова рекордна династія, — каже представник «Книги рекордів України» Павло Горішевський. — Микола Яворовенко виграв найбільшу кількість справ у Європейському суді. Феміда задовольнила сім його позовів! Можливо, з часом зафіксуємо ще й таке досягнення».

Вінниця.

Фото автора.