Минув уже місяць, як у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета було привселюдно названо підозрюваних — військовослужбовця ССО, музиканта Андрія Антоненка, волонтера, дитячого хірурга Юлію Кузьменко та медсестру Яну Дугаль. Тоді ж суд обрав їм запобіжний захід.

Минулого тижня Апеляційний суд Києва залишив без змін рішення Печерського суду, відхиливши апеляцію захисту Андрія Антоненка і Юлії Кузьменко, — вони перебуватимуть під вартою до 8 лютого.

Учора розглядалася апеляція на запобіжний захід (перебування під домашнім арештом), продана адвокатом Яни Дугаль.

А напередодні під Офісом Президента відбулася акція на підтримку підозрюваних, учасники якої висловили недовіру слідству. Під час заходу збирали підписи під звертанням до гаранта Конституції із проханням забезпечити контроль за дотриманням прав людини в Україні й прийняти ініціативну групу активістів, які не вірять у версію про причетність військовослужбовця та волонтерів до організації вбивства Шеремета.

З історії справи

12 грудня 2019 року на брифінгу у МВС було оприлюднено інформацію про затримання трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета, який загинув унаслідок вибуху автомобіля влітку 2016 року. За версією слідства, до цього причетні військова медсестра Яна Дугаль, волонтер, дитячий лікар Юлія Кузьменко, ветеран АТО, музикант Андрій Антоненко, а також подружжя ветеранів Владислав та Інна Грищенки, яких заарештували раніше. Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні. 

***

14 січня відбулося чергове засідання в справі екс-беркутівців, причетних до розстрілів на вул. Інститутській в лютому 2014 року. Воно пройшло без обвинувачуваних, адже 28 грудня 2019 року Київський апеляційний суд виніс рішення про зміну запобіжного заходу на особисті зобов’язання Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку, Олександру Маринченку, Сергію Тамтурі, Олегу Янішевському. Наступного дня в рамках обміну утримуваних осіб п’ятьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут» передали на окуповану Росією територію Донбасу.

Наприкінці грудня 2019 року згідно з постановою Генпрокурора Руслана Рябошапки «у зв’язку зі зміною структури та штатного розпису ГПУ» було оновлено групу прокурорів у справі Майдану. А у вівторок Святошинський суд прийняв рішення про відвід нової групи прокурорів у справі екс-беркутівців і призначив наступне засідання на 17 березня...

Фото: magnolia-tv.com